Finse black metal en NSBM, het is me wat, getuige ook de recente hetze rond de line-up van Steelfest. Ongeacht het (zéér) foute randje dat aan het Finse Mooncitadel hangt, prijkte diens meest recente langspeler “Night’s scarlet symphonies” in 2020 wel in de hoogste regionen van mijn jaarlijstje. Al vrij snel keren bezieler Stormheit en drummer Forthcaller of Black Gnosis and the Ancient Hyperborean Spirit nu terug met een vier songs tellende EP getiteld “Onyx castles and silver keys“.

Summoning the Faustian aristocracy” start nog enigszins ingetogen met uitgesponnen instrumentale passages (zonder dat het openingsnummer echter een epische speelduur heeft), folky toetsenriedeltjes en heldere koorgezangen. “Fog is the crown (Guarding the Nordic mysteries)” schiet daarna op galopperende toon (wat me minder ligt) uit de startblokken en trekt harder van leer, hoewel ook hier ruimte is voor een dromerig en meer mellow tussenstuk waarin de melodieën uit de heavymetalhoek geleend lijken. Synthpartijen en fluitjes luiden het navolgende “Moonwine amongst the onyx castles” in dat echter al snel uitbarst tot een heerlijke plak traditionele en beklijvende black metal inclusief akoestische gitaarpartijen met heel wat Bathory en Hades (Almighty) invloeden die je zin doen krijgen je paard te zadelen, je maliënkolder op te blinken en je zwaard te scherpen. Met het soms wel heel erg dicht naar zwartgeblakerde heavy metal leunende “The silver key (Ascending from dream)” komt er na een 20-tal minuten een einde aan deze EP.

“Ontx castleden and silver keys” is een erg onderhoudende EP die echter niet kan tippen aan de voorgaande langspeler. Spijtig dat die extreemrechtse/NSBM-bands tegenwoordig zo’n goede muziek maken, anders was het veel gemakkelijker ze steendood te negeren. Separate the art from the artist?

JOKKE: 82/100

Mooncitadel – Onyx castles and silver keys (Out Of The Dungeon 2021)
1. Summoning the Faustian aristocracy
2. Fog is the crown (Guarding the Nordic mysteries)
3. Moonwine amongst the onyx castles
4. The silver key (Ascending from dream)