Runespell’s Nightwolf lijkt onze goede raad in overweging te hebben genomen want deze keer zit er twee in plaats van één jaar tussen twee opeenvolgende langspelers, hoewel in 2020 wel nog een split met Forest Mysticism verscheen. “Verses in regicide” is bij deze full-length nummer vier sinds de oprichting in 2017.

En reeds vanaf de openingstonen van “Structures of collapse” weten we dat de kwaliteit van de split gaat voortgezet worden en dat het eindoordeel van deze plaat heel wat hoger gaat uitvallen dan “Voices of opprobrium“. Aan de ene kant is er de productie die helder maar krachtig is, en zijn beste sound to date oplevert, en de gedegen uitvoering van de muziek. Je moet het toch maar weten flikken, zo alles in je eentje uitvoeren en op geen enkel instrument steken laten vallen. Aan de andere kant is er Nightwolf’s zesde zintuig voor melodie, want wat schudt hij hier weer enkele pareltjes uit zijn mouw. Deze bezwerende leadpartijen zullen fans van Agalloch, Fen en Gallowbraid zeker in vervoering brengen. Maar daarnaast komt Runespell ook lekker opzwepend uit de hoek en aan het begin van “Realm of fire” is dat zelfs met een heuse old-school zweem. Ook de akoestische intermezzi zijn weer van de partij in de vorm van het natuurmystieke en shamanistisch aanvoelende “Into dust“, dat halfweg de rit voor een rustpunt zorgt, en het uitluidende “Windswept burial“, dat wat aan een melodie van de Nieuw-Zeelandse instrumentale postrockband Jakob doet denken. Waar bij veel bands het akoestisch gitaarspel niet verder gaat dan gezellig kampvuurgetokkel – ook bij deze Australiër was dat in het verleden het geval – weet Runespell nu wél de gevoelige snaar te raken.

De folky ondertoon, de vele heldere zangkoren en akoestische gitaren geven Runespell’s muziek, die als een amalgaam van klassieke Scandinavische, Franse en Poolse black metal kan bestempeld worden, tevens een heidens kantje. Dat alles (minus de akoestische gitaren) komt in het epische, meer dan negen minuten durende “Tides of Slidhr” prachtig tot uiting.

Thumbs up voor Runespell die met “Verses in regicide” een heerlijk beklijvende plaat heeft geschreven. Zijn beste tot op heden.

JOKKE: 83/100

Runespell – Verses in regicide (Iron Bonehead Productions 2021)
1. Structures of collapse
2. Vengeance reign
3. Realm of fire
4. Into dust
5. Tides of Slidhr
6. Shadow’s dominion
7. Windswept burial