De naam die in rauwe blackmetaltheekransjes de laatste jaren het meest over de lippen ging, is ongetwijfeld die van het uit Olympia, Washington afkomstige éénmansproject Lamp Of Murmuur. Het is nog steeds gissen wie er achter deze fel besproken act schuilgaat, maar op een dag zal de mist ongetwijfeld opklaren. In elk geval geeft M. op “Submission and slavery“, zijn tweede langspeler, voor het eerst meer inkijk in de muziekgenres die hem, naast black metal, mee te lijken hebben gevormd. Maar daarover later meer.

Op dezelfde dag waarop deze tweede full-length het digitale universum ingekatapulteerd werd, verscheen tevens de twee songs ellende EP “Punishment and devotion” als toetje. Of het te rechtvaardigen is dat hier twee aparte releases aan gespendeerd worden – zeker als je weet dat “Submission and slavery” hoop en al een dik half uur duurt – lees je verderop.

Submission and slavery” zal op CD en tape verschijnen via Black Gangrene Productions. Of zij ook voor de LP-versie instaan, is me niet geheel duidelijk. “Punishment and devotion” zal dan weer in alle drie de fysieke formaten uitkomen op Deathprayer records, de recentelijke boreling die uit het huwelijk tussen Death Kvlt Productions and Goatprayer Records tot stand kwam. Sla je slag! De economie moet draaien!

De hoofdmoot van “Submission and slavery” wordt gevormd door de nummers “Reduced to submission and slavery” and “Deformed erotic visage” die respectievelijk op 11 en 9 minuten speeltijd aftikken. De albumopener valt middels uptempo rauwe black metal voorzien van een vreemdsoortige galm op de gitaar, meteen met de deur in huis maar al gauw schemeren er kortstondig gothrockinvloeden door het geweld heen. Het zal niet de eerste keer zijn. Verder merken we nog gotisch getint toetsenspel, thrashier meer op groove geörienteerd riffwerk, een verdwaalde heavymetalkastraatzangnoot en Urfaust-achtige heldere zang op. Een gevarieerd nummer waar de eclectische invloeden echter allemaal op de juiste plek lijken te vallen, althans na meerdere luisterbeurten.

Vervolgens brengt het korte, uit mystieke ambient en atonale pianoklanken opgetrokken “Thine be the calvary” een korte adempauze alvorens met “Dominatrix’s call” terug over te gaan tot de orde van de dag: rauwe black metal die nu met heel wat meer gothrock- en darkwave-invloeden geïnjecteerd wordt en tot shoegazend tegeldansen aanzet. De getormenteerde zang situeert zich ergens tussen gekrijs en heldere zang in, maar helt in de finale voor de volle 100% naar diepe heldere zang door.

Deformed erotic visage” wordt her en der met glinsterende keyboards ingekleurd en bevat opnieuw enkele riffs die uit thrash metal ontleend zijn. De traag uitgekermde vocalen klinken hier erg apocalyptisch en vermorzelen je met huid en haar. Pas tweederde ver in het nummer, duiken ook de cleane gothrock gitaren op die langzaam versnellen en in een heuse solo uitmonden, die eerlijk gezegd wel niet over de hele lijn gesmaakt wordt, maar het wederkerende blackmetalthema maakt veel goed.

Het moge na het lezen van de voorgaande paragrafen niet verwonderen dat we na de sinistere “Lustgate toward your cruel dominions” outro in de vorm van “As evening falls” nog een cover aantreffen van Christian Death, de pionier van deathrock in Los Angeles. Eerder herinterpreteerde Lamp Of Murmuur ook al Dead Can Dance, het siert de man dat er niet voor de typische blackmetalcovers gegaan wordt. Maak voor jezelf maar uit of je deze rauwere versie al dan niet geslaagd vindt.

Over naar “Punishment and devotion“, dat stilistisch meer aansluit op een release als “The burning spears of crimson agony“, nog steeds mijn favoriete Lamp Of Murmuur output. “As my pain contorts in the dionysiac vortex” kent meerdere killer riffs en de gothrockinvoeden zijn hier niet te bespeuren. In de plaats krijgen we heel wat opzwepende drumritmes, punky gitaren en helse tremolo’s voorgeschoteld. “Forever bound to the will of the spectres” is van hetzelfde laken een broek en staat vol van uptempo rauwe black metal opgetrokken uit verscheurende riffs, ijselijk gekrijs en subtiele keyboardklanken. We snappen dat deze twee songs niet binnen het concept van de langspeler pasten.

Conclusie: Twee geslaagde releases waarbij Lamp Of Murmuur vooral op “Submission and slavery” creatief voor de dag komt en laat horen een gesmaakte mix tussen verschillende genres uit het duister muziekspectrum te kunnen brengen, die tevens een logische verderzetting is voor de eerste stappen in die richting die met de eerste langspeler “Heir of ecliptical romanticism” gezet werden. Waarschijnlijk zal niet iedereen voor deze nieuwe richting open staan. Deze groep zal met de conservatievere “Punishment and devotion” EP wellicht meer aan zijn trekken komen.

Lamp Of Murmuur – Submission and slavery (Black Gangrene Productions 2021)
1. Reduced to submission and slavery
2. Thine be the calvary
3. Dominatrix’s call
4. Deformed erotic visage
5. Lustgate toward your cruel dominions
6. As evening falls (Christian Death cover)

JOKKE: 82/100

Lamp of Murmuur – Punishment and devotion (Deathprayer Records 2021)
1. As my pain contorts in the dionysiac vortex
2. Forever bound to the will of the spectres

JOKKE: 85/100