Hoewel “besatt” het Zweedse/Noorse woord voor “bezeten” is, heeft de gelijknamige blackmetalband Poolse roots. En die strekken zich ondertussen al drie decennia terug de tijd in. Van de originele line-up heeft enkel zanger/bassist Beldarot het hoofd boven water kunnen houden, maar de rest van de bezetting, bestaande uit gitaristen Colossus en Astaroth en drummer Exernus, draait ondertussen toch ook al weer een decennium mee. Met “Supreme and true at night“, kortweg “satan” (heb je hem? heb je hem?) is het kwartet ondertussen aan zijn elfde langspeler toegekomen. Als je daar nog een resem splits en EP’s aan toevoegt, kan je stellen dat Besatt in zijn dertigjarige loopbaan best actief is geweest. En toch ben ik niet bekend met het oeuvre van onze Poolse vrienden.

Ik meen ooit eens één of ander nummer op een compilatie-CD van het Duitse Ablaze magazine te hebben gehoord en op een eigen compilatietape geknald te hebben en in mijn herinnering klonk dat toch heel wat r(a)uwer dan wat Besatt ons een dikke twintig jaar later voorschotelt. “Supreme and true at night” gaat immers gebukt onder een moderne sound. Normaliter gebruikt men de term “gebukt” in combinatie met een stofzuigersound, maar ik vind in dit geval de modern klinkende productie en gelikte digitale drumsound de band oneer aandoen, ook al komt de basgitaar dan wel weer goed door in het transparante geluidsplaatje. Het levert Besatt in elk geval een inwisselbare generieke sound op en een eigenheid die ver zoek is.

Dan maar proberen ons even over de sound heen te zetten en te kijken naar wat Besatt muzikaal te bieden heeft zodra het theatraal inleidende “SaTaN” overgaat in “There he comes“. En dat is overduidelijk snelle meloblack die op Zweeds-Noorse leest geschoeid is. Het bleek destijds dan toch niet zo’n vreemde keuze te zijn geweest om inspiratie voor de bandnaam ginds te gaan zoeken. Beldaroth’s krijszang klinkt na dertig jaar nog best OK en de man gooit regelmatig ook heldere vocalen en strijdlustige meerstemmige koorzang, zoals aan het begin van “Baphomet’s legacy” of het uitluidende “Kyrie Eleison” te horen is, in de strijd. Maar dat zou ook de verdienste van Roman Kostrzewski van de Poolse thrashband KAT of van enkele leden van de verguisde Batushka-versie kunnen zijn, daar zij als gastmuzikanten op “Supreme and true at night” te horen zijn.

Wat de Poolse band dan toch nog een klein beetje eigen karakter oplevert te midden van het gros aan bikkelharde meloblack bands, is dat er in songs als “Goodless” en “Rex Satanas” melodieuze, naar heavy metal neigende gitaarsolo’s opduiken. Dat geld ook voor het verwoestende “Lilith” waarin zich, naast de vrouwelijke spoken word passages, ook wel wat hakkende thrashmetalinvloeden en een kort basloopje laten optekenen. “Brass gates” is me dan weer wat té melodieus bij momenten.

Op zich laat Besatt niets nieuws onder de zon horen en zal de band fans van het snelle blackmetalwerk genre Ragnarok, Dark Funeral, Nordjevel en consorten wel kunnen bekoren, tenminste als je de moderne sound erbij neemt. Wel vet dat de band na al die jaren nog steeds als een bezetene te keer gaat en niet softer geworden is.

JOKKE: 77/100

Besatt – Supreme and true at night (Witching Hour Productions 2021)
1. SaTaN
2. There he comes
3. Goodless
4. Baphomet’s legacy
5. Rex Satanas
6. Lilith
7. Brass gates
8. Kyrie Eleison