De afgelopen decembermaand had nog een spervuur aan releases in petto – die dikwijls bijna geruisloos onder de radar passeerden – maar dankzij de wondere wereld van het internet werden we toch nog op het bestaan ervan gewezen. Dit eindejaarsoffensief maakt ook dat we nog een groot stuk van januari bezig zijn met deze platen te verwerken. Twee acts die ook buiten de laatste maand van het jaar heel actief waren, zijn Celestial Sword en het enigmatische Trhä. Die eerste bracht in 2021 maar liefst één langspeler en zeven (soms vierdelige) splits uit met o.a. Erzfeynd, Adrasteia, Μνήμα, Klanen, The Oracle, Unholy Vampyric Slaughter Sect, Glemt, Crucifixion Bell, Faceless Spectre, Mortum, Upir en dus ook Trhä. Ook voor deze laatste was 2021 een vruchtbaar jaar met naast deze split ondermeer een langspeler en twee EP’s (“Ihum johlduc” en “Inagape“, die nog net voor de jaarwissel verscheen en eerstdaags van een waardeoordeel voorzien wordt).

Celestial Swordt krijgt de eer deze split te openen en gaat voor de gelegenheid de al even compleet onbegrijpelijk songtiteltoer als Trhä op. “Edënohhdlha hálgra tu majtranlh’ha” duurt net geen zestien minuten en dat is ook zo wat de tijd die we nodig hebben om de titel te memoriseren en foutloos te kunnen uitspreken. Van een tongbreker gesproken! Het is niet de eerste keer dat Celestial Sword voor een kolossale compositie gaat getuige eerdere monumentale tracks op de split met Faceless Spectre en de samenwerking met Upir die telkens om en bij de twintig minuten duurden.

De unique selling proposition – om maar even een marketingterm van stal te halen – van Celestial Sword is ontegensprekelijk de krijsstem die als het ware klinkt alsof er een kraai achter de microfoon staat. Héél cool maar het wordt al snel een one-trick pony. Maar goed ook dat de alleenheerser achter deze band niet de volle zestien minuten kraait en er nog voldoende andere duistere zaakjes te beleven vallen. Groezelige gitaarstormen worden voortgestuwd door computergestuurde drumwervelwinden waartussen de excentrieke krijsen klieven, maar wanneer het tempo de dieperik induikt slaat de krijsstem meermaals om in heldere vocalen die echter zo zwaar door de effectenmangel gehaald werden dat het een luguber eindresultaat oplevert. Ook synths en sinistere pianoklanken spelen een rol in deze compositie zonder echter een overkill te creëren. Er gebeurt heel wat in het nummer maar niet elke overgang verloopt even vlot, soms lijkt het alsof de muzikant maar wat aanmoddert met een bepaald stukje om dan plots toch in een beklijvende passage te belanden. Zo wat halfweg lijken de ideeën opgebruikt te zijn en het nummer uit te sterven maar een drumbeat en pianoriedeltje brengen na een minuutje opnieuw leven in de brouwerij en uiteindelijk weet het tweede luik van het nummer nog het meest te overtuigen.

Het is niet elke muzikant gegeven om epossen van een dik kwartier te componeren die over de ganse lijn imponeren. Ook Celestial Swordt slaagt er met “Edënohhdlha hálgra tu majtranlh’ha” niet volledig in, maar toch ligt dit nummer me beter dan veel van zijn kortere songs daar de specifieke love it or hate it-vocalen uiteindelijk slechts sporadisch ingezet worden.

Waar Trhä conceptueel de mosterd haalt is voor ondergetekende nog steeds zo onduidelijk als veel van de coronamaatregelen die onze regering de afgelopen weken in de cultuursector nam. Wanneer Trhä aan “Ga nëcëcta mon idlhi” begint valt meteen het contrast van de organische drums met de geprogrammeerde ritmepatronen van Celestial Sword op. Een trage beat, een golvende en rockende gitaarriff, een catchy keyboardriedeltje en een geëmotioneerde scream zetten de toon voor een goed in het gehoor liggend gotisch/newwave-achtig blackmetalnummer. Het tempo wordt subtiel opgedreven om pas in de finale écht uptempo te worden en de toetsen nemen geregeld glinsterende intergalactische vormen aan.

Met zeven en een halve minuut speeltijd is “Ga nëcëcta mon idlhi” voor Trhä-begrippen eerder kort te noemen, maar het is wel een zeer aanstekelijke compositie waar er deze keer geen ambient bij aan te pas komt. Desalniettemin schijnt het unieke karakter van Trhä’s muziek toch weer door wat dit eenmansproject één van de beste ontdekkingen van de afgelopen twee jaar maakt. Benieuwd via welk label de release fysiek te scoren zal zijn.

JOKKE: 81/100 (Celestial Sword: 77/100; Trhä: 85/100)

Celestial Sword/Trhä – Edënohhdlha hálgra tu majtranlh’ha / Ga nëcëcta mon idlhi (Eigen beheer 2021)
1. Celestial Sword – Edënohhdlha hálgra tu majtranlh’ha
2. Trhä – Ga nëcëcta mon idlhi