We schreven het al in de review van Orkblut’s nieuwe “Awakening of the boreal juggernauts” 7 inch, dat de Waalse Ancient Hounds er een actieve periode hebben opzitten want er volgden releases van Orkblut, Crypts Of Wallachia en Selenite Scrolls. In het geval van die laatste gaat het om de tweede demotape “Through gnarled woods and glowing haze…” waarop vier nieuwe composities prijken. Het valt trouwens wel op dat onze bloeddorstige oude honden het demotapeformaat omarmen want plannen voor langspelers blijven voorlopig precies uit.

De vorige demo “Spectral dirges from an eerie past” wist ons uitermate te bekoren, vooral dan de knipogen naar een oude Manes en Thorns wanneer het tempo daalde. Ook nu is dat weer het geval. Selenite Scrolls heeft niet de intentie de meest brutale of snelle blackmetalband ter wereld te willen zijn, maar zet volop in op een beklijvende, lugubere en sinistere atmosfeer ondermeer door erg gevarieerde, dikwijls verhalende vocalen en huiveringwekkende horrorsamples in te lassen evenals het mystieke toetsentapijt dat zanger/gitarist Demonichen Dukh in de songs integreert. Vooral in het wat snellere “Tormented by twisted ghosts (This mansion is ours)” is, naast de ongemakkelijk aanvoelende gitaarriffs, een grote rol voor keyboards weggelegd, echter op de juiste manier aangewend zonder in kermisfratsen te vervallen. Ook het gitaarspel van de zanger en medegitarist Prizrak is om van te smullen. Zo bevat opener “Mausoleum of a forgotten race” een huilende gitaarlead die het einde van het nummer een betoverende, doch ietwat neerslachtige vibe geeft. De vervormde gitaarsolo in het reeds vermelde “Tormented by twisted ghosts (This mansion is ours)” zorgt dan weer voor een eerder spacey karakter. “Devil’s swaying lantern” is eerder een kort instrumentaal intermezzo opgetrokken uit clean gitaargetokkel. Het beste nummer van deze demo vinden we helemaal achteraan in de vorm van het trage, enorm slepende en epische “The fading ruins of wallwerk” met een werkelijk prachtige en bedwelmende gitaarlead waarbij ik echo’s van Bloodthorn’s “In the shadow of your black wings” opmerk, wat een uitstekende zaak is want dit is een vaak over het hoofd geziene plaat wat mij betreft.

Selenite Scrolls is wat mij betreft nu echt wel toe aan langspeler op meerdere fysieke formaten zodat ook de niet-bezitters van een cassettedeck zich aan hun betoverende en bedwelmende black metal kunnen laven.

JOKKE: 85/100

Selenite Scrolls – Through gnarled woods and glowing haze… (Medieval Prophecy Records 2022)
1. Mausoleum of a forgotten race
2. Tormented by twisted ghosts (This mansion is ours)
3. Devil’s swaying lantern
4. The fading ruins of wallwerk