Over Selenite Scrolls – één van de leden van de Waalse Ancient Hounds – schreven we onlangs dat we, na twee prima demotapes te hebben uitgebracht, reikhalzend uitkeken naar een langspeler. Zou dat ook het geval zijn voor Crypts Of Wallachia waarachter drie vierde van Selenite Scrolls, drie vierde van Orkblut, twee vierde van Phlegethon’s Majesty en drie vijfde van Regnum Tenebrarum schuilgaat (incestueuze bende, niet?)? Na de overtuigende eerste demo “Drifting in the devil’s maze” en een split met Effroi brengen ook deze jongens een tweede demotape uit getiteld “The witches of Hoia Baciu“.

De bandnaam is natuurlijk een verwijzing naar Walachije, een historische regio in het huidige Roemenië waar Vlad “Tepes” Dracula een tijdlang regeerde en als bloeddorstige heerser tegen de Turken en de uitbreiding van het Ottomaanse rijk vocht. Ook de titel van deze nieuwe tape verwijst naar Roemenië en meer bepaald naar een gigantisch woud dichtbij Cluj-Napoca, in het noorden van het land. “De naam komt van een herder die er ooit verdween met 200 schapen. Mensen uit de buurt durven er niet heengaan, uit schrik nooit meer terug te keren. Zij die wel durven, klagen over misselijkheid, het gevoel constant bekeken te worden, uitslag, angstaanvallen, vreemde figuren op foto’s die er in het echt niet waren, aliens, geesten, giechelende vrouwenstemmen, … En op de koop toe groeien de bomen er ook nog eens op bizarre manier. Sommige mensen geloven zelfs dat het bos eigenlijk een poort is naar een andere dimensie. Ooit verdwaalde er een meisje en werd ze vijf jaar later teruggevonden, zonder kleerscheuren of herinnering aan de afgelopen periode. Zeggen ze. Er zijn twee beroemde UFO-foto’s genomen, de geesten van enkele Roemeense, vermoorde boeren dwalen er rond en diep in het bos is er een grote plek waar helemaal niets groeit”, dixit rondreizende troubadour Niel Van Herck. Je hoort het, de ideale plek om eens te kamperen…en om blackmetalteksten over te schrijven!

Muzikaal gezien tapt Crypts Of Wallachia uit een ouderwets blackmetalvat met typerende schuifriffjes en pakkende melodieën waarbij het gebruik van keyboards niet geweerd wordt, niet om de overhand te nemen of symfonische braakneigingen over je uit te storten, maar als extra mysterieuze sfeermaker. Ik schreef het al eerder over deze band, maar bij momenten moet ik denken aan de klassieker “Prophecies of pagan fire” van ons eigenste Enthroned, hoewel by Crypts Of Wallachia het tempo wel enkele versnellingen lager ligt, zeker in het mid-tempo “Valtz of chort’s pale daughters“. Zanger Motstander – de enige die er bij mijn weten samen met drummer Capcaun geen nevenactiviteiten op nahoudt – bezit een gortdroge strot, niet meteen de beste die we al gehoord hebben, maar de beleving is wel 100% voel- en hoorbaar. Op de vorige releases uitte hij zich ook al eens middels heldere verhalende vocalen, maar deze keer blijft het vier nummers lang rasperig krijsen. Vooral in het als outro dienstdoende “Whispers from nowhere” voel je de mystieke uitstraling van Hoia Baciu in elke vezel van je lichaam.

Ook Crypts Of Wallachia heeft het in zich om een volwaardige langspeler vol boeiende black metal te schrijven. Benieuwd of de boodschap aankomt of ze eerder stug hun eigen ding blijven doen met een focus op tapes en 7 inches.

JOKKE: 81/100

Crypts Of Wallachia – The witches of Hoia Baciu (Medieval Prophecy Records 2022)
1. Endless valleys of gallows and stakes
2. Valtz of chort’s pale daughters
3. Whirlwind clouds drape an uncaring moon
4. Whispers from nowhere