We schreven recent nog in de review van de split-tape tussen Zwarte Dood en Ish Kerioth dat wat die eerste betreft, de invloeden op het bijna tien minuten durende “Doods stilte” hoorbaar opgeschoven waren van Ildjarn-worhsip naar het Zweedse Abruptum, het blackmetal- en darkambientproject dat in 1989 opgericht werd door IT en door Euronymous bestempeld werd als “the audial essence of pure black evil”. Wie vertrouwd is met deze band weet dat diens audio-uitwasemingen niet voor tere zieltjes bestemd zijn. Op deze vierde cassetterelease van Zwarte Dood prijkt één lange compositie van 20 minuten die in september 2019 tijdens een nieuwe maan in de Brusselse Opus Magnum Studio vereeuwigd werd en “Waanzin” als titelbelichaming meekreeg. Dat belooft…

Ritueel aanvoelende percussie die een heel trage hartslag aangeeft en doods gefluister zetten het kolossale nummer in gang. De vocalen van de LVTHN-zanger slaan algauw over in huiveringwekkende screams en angstaanjagend gejammer terwijl de spanning traag maar gestaag opgedreven wordt en een minimalistische elektrische gitaarriff zich mee onderhuids ingraaft. Je blijft de hele rit op het puntje van je stoel gekluisterd zitten, maar je valt er niet af daar het nergens tot een uitbarsting komt. Hierdoor blijf ik uiteindelijk toch ietwat op mijn honger zitten en zet ik liever de échte waanzin van “Doodse stilte” nog eens op. Terwijl ik dit schrijf, maak ik me de bedenking dat ik de songtitels “Doodse stilte” en “Waanzin” eerder omgedraaid zou hebben. Soit, wie into creepy Abruptum-shit is moet Zwarte Dood toch eens een kans geven. Er schijnen nog enkele exemplaren van de gesigneerde op 50 stuks gelimiteerde tapes over te zijn.

JOKKE: 70/100

Zwarte Dood – Waanzin (Eigen beheer 2022)
1. Waanzin