Wie platen als “Enthrone darkness triumphant“, “Spiritual black dimensions“, “The pagan prosperity” of “Ill-natured spiritual invasion” een warm hart toedraagt, zal ongetwijfeld niet onbewogen blijven bij “II“, de – u raadde het al – tweede langspeler van het Nederlandse Walg. Deze volgt al vrij snel op de self-titled debuutplaat die vorig jaar werd gedropt. Opnieuw verschijnt ze in eigen beheer; het moet zijn dat labels niet staan te springen voor in het Nederlands vertolkte black metal met een moderne en krachtige sound; zie ook Plaagdrager en diens “Rampspoed & verdriet“.

Het einde is het begin” horen we aan in het slot van albumopener “Misgeboorte“, wat zich ook vertaalt in het feit dat het album opent met intro “Einde” en afsluit met outro “Begin“, de cirkel sluit zich als het ware, maar in de omgekeerde richting. Tussen intro en outro prijken negen blackmetalcomposities waarmee het duo Robert Koning (songschrijver en gitaar) en Yorick Keijzer (zang) laat horen over goede songwritingcapaciteiten te beschikken, dat wordt vanaf de eerste luisterbeurt duidelijk.

Misgeboorte” pakt meteen groots uit met symfonische toeters, ratelende drumroffels, modern gitaarspel en headbangbare breaks. De in het Nederlands vertolkte teksten zijn ook zonder tekstvel in de hand heel goed volgbaar en zullen ongetwijfeld love it or hate it-reacties uitlokken. “Devolutie” is een song waar Dimmu Borgir jaloers op zou zijn, ook op de sterke cleane vocalen die hier opduiken, want de Noren moeten het nu al vele jaren zonder de karakteristieke heldere zang van ICS Vortex stellen. Ook in het orchestrale en zwaar beladen “Help ons niet” spelen de cleane vocalen een belangrijke rol. Samen met een breed vocaal stemmenpalet gaande van gefluister, over het betere screamwerk en helder gezongen passages wordt een tekst ten berde gebracht die handelt over euthanasie en waardig sterven. De Nederlandstalige teksten zijn trouwens absoluut het lezen waard en vormen één van de sterktes van Walg.

Verlossing” valt op door zijn Keltische melodielijn, terwijl de refreinen van het brutale “Haat” twee songs verder dan weer eerder een oosterse atmosfeer uitstralen. Deze subtiele folky elementen verrijken “II” in alle opzichten. Daartussen zit “Zondvloed” gekneld, dat zich van heel wat grandeur bedient. Plots valt de bombast echter stil en hebben de heren een introspectieve akoestische passage met bezwerende heldere zang voor ons in petto. “Wie niet weg is” moet het naast zijn twinleads en melodieuze gitaarmelodieën ook van zijn groove hebben. Moderne Dark Tranquillity is hier niet veraf en naar het einde toe horen we een kort stukje vertolkt met diepe deathmetalvocalen. “Kakkerlakken” bezit met zijn synthetische strijkers voor mij persoonlijk een te hoog opera-/musicalgehalte. “Terug naar de aarde” is met zijn zes en een halve minuut speeltijd de langste song van “II” en start met een filmische en cinematografisch aanvoelende passage vol feeërieke vrouwenzang waarna het duo nog een laatste maal alle registers opentrekt voor een modern symfonisch blackmetalschouw- en hoorspel inclusief dramatische helder vertolkte zangpassages en omineus klinkende koperblazers.

II” klinkt als een klok en heel wat krachtiger dan het debuut, maar de drums blijven me wat te digitaal klinken, ze blijken dan ook geprogrammeerd te zijn. Pas op, ik begrijp deze keuze qua sound wel voor het genre dat de heren spelen, maar persoonlijk mag het voor mij allemaal wat organischer en met meer gevoel en eigenheid klinken.

Koning en Keijzer opereerden in het verleden eerder in de (progressieve) deathmetalhoek, maar voelen zich ook binnen moderne melodische/symfonische black als een vis in het water. “Evil ende kvlt“-gehalte 0,0, maar “II” luistert wel erg lekker weg. Aanrader voor fans van bands als Dimmu Borgir, Old Man’s Child, Covenant of Plaagdrager. Vooralsnog enkel digitaal te scoren.

JOKKE: 80/100

Walg – II (Eigen beheer 2022)
1. Einde (Intro)
2. Misgeboorte
3. Devolutie
4. Help ons niet
5. Verlossing
6. Zondvloed
7. Ik haat
8. Wie niet weg is
9. Kakkerlakken
10. Terug naar de aarde
11. Begin (Outro)