Dan ben je zo wat de langst meelopende Italiaanse blackmetalband met naast een groot aantal kleinere releases ook zeven langspelers onder de arm, en toch moeten we met het schaamrood op de wangen toegeven dat Frostmoon Eclipse nog niet eerder op dit kanaal verscheen. Tot nu dus naar aanleiding van de release van de nieuwe “Rustworn” EP.

Maar eerst nog even het verleden induiken. Frostmoon Eclipse werd door gitarist Claudio Alcara in de herfst van 1994 opgericht. In 1998 vervoegde de u niet onbekende Gionata Potenti de band en een decennium later trad bassist Davide Gorrini toe die samen met Gionata in tal van bands als Glorior Belli, Manetheren, Deathrow en natuurlijk Darvaza speelt/speelde. Zanger Lorenzo Sassi staat sinds 2000 achter het microfoonstatief.

Na vier langspelers te hebben uitgebracht in samenwerking met ISO666, tekende Frostmoon Eclipse voor “The end stands silent” uit 2011 bij Osmose Productions. Dit was als het ware de doorbraakplaat voor de band waarop het rauwe geluid van de eerdere albums werd ingeruild voor een volwassen en monolithische sound. Begin 2018 tekende Frostmoon Eclipse een contract met Immortal Frost Productions voor de release van hun zevende full-length “Worse weather to come” (2019). Drie jaar later tekenen de Italiaanse veteranen opnieuw present met “Rustworn“, een EP waarop twee nieuwe songs prijken, aangevuld met drie live nummers.

Wat de Italianen van het gros van de scene onderscheidt, is het feit dat ze old-school black metal met licht-progressieve toets en depressief/nostalgisch/nihilistisch aura combineren met akoestische intermezzi en heel veel ruimte voor de basgitaar waardoor de heren wat afstand nemen van het gebruikelijke snelle en chaotische blackmetalgeluid. Dat is ook al meteen het geval in de openingsnoten van het titelnummer en “Relentless, circling“, de twee nieuwe composities die zich hier aandienen. De opener laat zich kenmerken door zijn heel melodieuze gitaarspel en de samenzang van twee heldere zangstemmen die naar het einde toe hun opwachting maken, maar niet echt weten te overtuigen. “Relentless, circling” start dan weer met een pompende baslijn en neigt door zijn toegankelijke karakter soms naar Katatonia, maar wat later ontaardt het nummer toch in een blackmetalfurie, hoewel slechts van korte duur. Twee composities is natuurlijk vrij weinig maar ik heb de indruk dat Frostmoon Eclipse hier wat gematigder en minder ruw klinkt dan op “Worse weather to come“. Daar waar het titelnummer me koud noch warm laat, vind ik “Relentless, circling” spannender, daar de extremen in deze compositie verder uit mekaar liggen. Het geheel voelt aanvankelijk soms wat te gekunsteld aan, maar het is wel een interessante combo aan stijlen.

Met “Hell thousandfold” en “Torn apart by the withering voices of deceit“, dat niet de ganse rit weet te boeien, passeren twee iets langere live gespeelde songs van “The greatest loss” uit 2016, terwijl “Devoured” wat ouder is en afkomstig is van de “A ticket to nowhere” EP uit 2011. Alle drie de tracks werden opgenomen in CG in het Italiaanse Varese op 28 mei 2018 en laten een band horen die rechtlijniger en r(a)uwer voor de dag komt dan op de twee nieuwe songs. De opnamekwaliteit is vrij goed en behoudt zelfs de diepte van het studiomateriaal doordat ook hier de basgitaar prominent aanwezig is, zeker wanneer de band niet voluit gaat. Maar eigenlijk had ik liever nog wat meer nieuw werk gehoord.

Zoals steeds is het verre van slecht wat Frostmoon Eclipse laat horen, want daarvoor hebben de bandleden te veel ervaring op zak, maar emotioneel gezien weten de nummers me niet altijd te raken en daar wringt het schoentje dan toch wel wat als je als band meer op emotie dan agressie inzet. Aan u te beslissen of twee nieuwe nummers voldoende is om “Rustworn” aan de collectie toe te voegen. Ik zet liever “Worse weather to come” nog eens op, voor mij het meest overtuigende werk van Frostmoon Eclipse.

JOKKE: 70/100

Frostmoon Eclipse – Rustworn (Immortal Frost Productions 2022)
1. Rustworn
2. Relentless, circling
3. Hell thousandfold (Live)
4. Devoured (Live)
5. Torn apart by the withering voices of deceit (Live)