Sulfurous Presence zou gerust als voorzitter van de club van blackmetalbands met gatlelijke en debiele bandlogo’s kunnen doorgaan. Hier zit hoogstwaarschijnlijk wel een filosofie achter, hoewel het op mij eerder ironisch overkomt en amper serieus te nemen valt. Het heerschap achter deze one-man band kennen we vooral van Valac, waarvan we vorig jaar nog diens “Burning dawn of vengeance” en de split met Crucifixion Bell onder de loep namen, maar hij blijkt er naast Sulfurous Presence en Valac in de vorm van Astral Sacrifice to Ganymede nog een ander zwartgallig eenmansorkestje op na te houden. Met Sulfurous Presence is de Amerikaan aan zijn tweede demo toe die door Banner of Blood op de gekende analoge dragers zal uitkomen.

Net als de vorige jaar verschenen eerste demo bestaat de tracklist uit één titel (in dit geval “Transcending the mortal flesh“), verdeeld over meerdere songs. Wie “Spiritual trauma beyond our reality” ofte “Demo I” kent, weet wat hij of zij van Sulfurous Presence kan verwachten: heavy, kille lofi black met aanvaardbaar rauwheidsniveau, verdorven en verwrongen vocalen en onheilspellende ambientstukjes. Op zijn best zorgt de combinatie van de woeste muziek met de opruiende riffs voor een knipoog naar Alkerdeel, een band die je niet qua name dropping zou verwachten. De drums ratelen repetitief en genadeloos door wanneer het tempo de hoogte in gaat en ook de gitaarriffs laten in de snelste stukken, op een stukje pakkende lead hier en daar, niet veel afwisseling horen. Toch is het geen ééndimensionaal geraas want er wordt ook af en toe langzamer gemusiceerd en er zijn korte breaks ingebouwd die nieuwe songwendingen inluiden, maar de moeilijkheidsgraad ligt doorgaans niet zo hoog. En dat hoeft ook helemaal niet. Sulfurous Presence is hoegenaamd geen high tech, maar het geperverteerde en zedeloze totaalplaatje werkt wel negentien minuten lang.

Wie blijft geilen op alles wat naar rauwe black neigt, kan zijn slag slaan, maar in de komende tijden van economische recessie en inflatie, zullen er meer keuzes gemaakt moeten worden welke titels nog fysiek aan de collectie toegevoegd zullen worden. Misschien niet slecht daar er op deze manier grote kuis gehouden wordt in het genre en super gelimiteerde releases niet meer voor debiele bedragen van eigenaar veranderen.

JOKKE: 76/100

Sulfurous Presence – Demo II (Banner Of Blood 2022)
1. Transcending the mortal flesh (Part I-III)
2. Transcending the mortal flesh (Part IV-VI)