Onryō: Vengeful spirits in the eastern night” en “Jigoku: Spiraling chasms of the blackest hell” waren reeds twee prima releases en met de tweede langspeler “Onryō II: Her spirit eternal” levert Saidan zelfs nog de overtreffende trap aan (om maar meteen met ons eindoordeel in huis te vallen).

Het aantrekken van Vampirska-drummer Shadosai vanaf de tweede release (de split met Klanen) bleek een meesterzet, want het tilde Saidan kwalitatief gezien nog de hoogte in en het maakt dat er meermaals erg snelle en retestrakke tempo’s genre Marduk, Dark Funeral en Tsatthoggua op ons afgevuurd worden die de cadans vormen voor de erg melodieuze, goed geproduceerde black metal van het duo. Die furieuze openingsriff van “Kissed by lunar’s silvery gleam” hakt ons dan ook meteen met de precisie van een vers geslepen samoeraizwaard in mootjes.

Wat ons zo aantrekt in Saidan’s blackmetalaanpak is dat die met allerhande invloeden uit andere subgenres doorspekt is zoals een vleugje thrash (ondermeer in “Queen of the haunted dell”), enkele postrockcrescendo’s, pompende d-beats, woeste hardcorebreaks en bruisende j-rock. Voeg daar nog de tekstuele thema’s aan toe die onderwerpen als Japanse horror, folklore en het bovennatuurlijke behandelen, en je krijgt een bandgeluid dat best verfrissend klinkt en menig blackmetalpurist in het harnas zal weten jagen, zeker als je bijvoorbeeld in afsluiter “I am the witch” het ene moment als Mayhem op “Chimera” klinkt, maar daarna doodleuk erg emotionele, catchy melodielijnen brengt en een breakdown inlast.

De zeven composities zitten met andere woorden erg dynamisch in mekaar en laten horen dat er een zekere volwassenheid in songwriting te noteren valt. Wanneer het nummer erom vraagt, onderstrepen toetsen subtiel de opliftende melodielijnen van de gitaren die meermaals naar een band als Deafheaven neigen, maar evengoed wordt het shoegaze-achtige intermezzo “Kate” door heldere zang en akoestische gitaren gedragen om de zaken spannend te houden en een rustpuntje in te lassen zodat “Pale imitation” vervolgens verschroeiend hard binnenkomt.

Kortom, Saidan laat een mooie progressie horen wat van “Onryō II: Her spirit eternal” hun beste release tot op heden maakt waarop kwaadaardigheid en euforie hand in hand gaan. Ik denk dan ook dat we in de toekomst nog heel wat moois te horen gaan krijgen van dit duo.

JOKKE: 84/100

Saidan – Onryō II: Her spirit eternal (Jems Label 2022)
1. Kissed by lunar’s silvery gleam
2. Queen of the haunted dell
3. Girl hell 1999
4. Kate
5. Pale imitation
6. Yuki Onna
7. I am the witch