Acht langspelers in een decennium, weinigen doen het Grafvitnir na. Bij dit strakke releaseschema valt op dat er weinig buiten de lijntjes gekleurd wordt door Modrius en Niantiel, de twee heerschappen achter deze Zweedse blackmetalband. Je zou ze haast de AC/DC van de black metal kunnen noemen, steeds degelijk maar niet wereldschokkend te noemen. En die vlieger gaat ook op voor “Tunes of Sitra Ahra“.

Acht giftige bezweringen begeleid door beklijvende riffs, griezelige melodieën met een vleugje Scandinavische melancholie en kilheid en sappig krijswerk, is het receptuur dat we 38 minuten lang voorgeschoteld krijgen en waarin we onze tanden moeten zetten. De heimat schemert als vanouds door in het riffwerk van Grafvitnir en links met landgenoten als Thy Primordial of Sorhin blijven inherent aanwezig in de composities van het duo die wederom in de Endarker Studio van ex-Marduk bassist Magnus Devo Andersson vereeuwigd werden. En zoals steevast (met uitzondering van “Obeisance to a witch moon” uit 2016) wisselt de tracklist Engelstalige en in het Zweeds geschreven nummers af. Het tempo ligt geheid aan de hoge kant maar dat maakt dat het gebrek aan dynamiek de songs meer dan eens onderling inwisselbaar maakt, met uitzondering van het op akoestische gitaar vertolkte instrumentale “Nattsidans pilgrimsfärd” dat de rol van outro vervult. Herhaaldelijke luisterbeurten zorgen er echter voor dat nummers als de woeste opener “Demon wolf“, het met clean gitaargetokkel doorspekte en bij momenten mid-tempo gespeelde “Urkaos avgrundsdjupa källa” en het met een venijnige tremoloriff startende “Nattens nyckel” er dan toch weten uitspringen.

Eigenlijk weet je op voorhand al hoe een nieuwe Grafvitnir-plaat gaat uitdraaien: degelijk of oerdegelijk, niets meer, niets minder. Deze valt in de categorie ´degelijk´. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan labelgenoten Svartsyn die veel meer een eigen identiteit hebben en hun nummers dynamischer en avontuurlijker weten te componeren. Ieder zijn goesting natuurlijk.

JOKKE: 74/100

Grafvitnir – Tunes of Sitra Ahra (Carnal Records 2022)
1. Demon wolf
2. Urkaos avgrundsdjupa källa
3. Birth of uncreation
4. Eitr of the serpent
5. Nattens nyckel
6. Funeral chants
7. Whisperer of strange tales
8. Nattsidans pilgrimsfärd