Hoera! Er zit een nieuwe Invunche langspeler aan te komen en om dat heuglijk nieuws in de kijker te zetten laat El Invunche, bijgestaan door sessiedrummer El Espectro, al één nummer los op een geel/groen transparante promotietape.

Het naar een held uit het Tehuelche-volk (inheems volk uit Patagonië) vernoemde “Elal” duurt ruim 11 minuten en dat zijn we niet zo gewend van Invunche want doorgaans passeren er in die tijdspanne een vijftal nummers (check de split met Ifernach of debuut “II” maar eens). Vrees nu echter niet dat dit iets aan het sjamanistische, met punk geïnfuseerde blackmetalgeluid van de band verandert want de opzwepende punkriffs en -ritmes zijn nog steeds volop aanwezig, net zoals de opruiende Spaanstalige vocalen, maar er is dankzij de langere speelduur ook wat meer ruimte om tussendoor al eens een psychedelische opbouw, meeslepende leadgitaar of een door repetitief knuppelwerk voortgestuwd blackmetalstukje in te lassen. Met de zang wordt eveneens wat meer geëxperimenteerd wat leidt tot een ritualistisch aanvoelend heldere gezongen stukje dat samen met subtiele toetsen en clean gitaarspel ook de nodige ‘softere’ elementen in de tweede helft van het nummer injecteert. En dat wordt best gesmaakt, het laat de lange compositie immers wat ademen.

Interessante nieuwe wending in het Invunche-geluid. Benieuwd of alle songs op de nieuwe langspeler in het verlengde van “Elal” zullen liggen of dit eerder een uitschieter zal zijn tussen meerdere korte en compacte opzwepende nummers.

JOKKE: 83/100

Invunche – Elal (Sinister Sun 2022)
1. Elal