Hij was bijna geruisloos gepasseerd totdat ik “Baptism of shadows” op YouTube zag passeren. Deze tweede full-length van de Finnen van Serpentfyre verscheen nochtans op Altare Productions en dit Portugese label volg ik normaliter toch wel met een vergrootglas daar ze een geweldig rooster hebben. Een greep uit hun aanbod: Empyrean Grace, Night’s Majesty, Angrenost, Onirik, Ostots, Void Prayer en Turia…ik moet er geen tekeningetje bij maken. De EP “Illuminating ruin“, die de kloof tussen de eerste twee langspelers moest overbruggen, vond ik erg te pruimen, dus blij dat die opvolger van “Bestial mysticism” die in 2015 via Mordgrimm verscheen, er nu eindelijk is. Er verschenen in 2019 immers al twee digitale singles van “Baptism of shadows” die we erg goed konden smaken. Zo was er de venijnige, met thrash- en speedmetalriffs opgefleurde helse, maar swingende opener “Black funeral coffins” en het aanvankelijk wat meer gematigde, maar toch ook al snel weer exploderende “Luciferian light of the North“.

Een blik op de line-up leert ons dat sinds de tussenliggende EP en deze tweede full-length de line-up herschikt werd met nieuwkomers Anzillu (o.a. From the Void, Iku-Turso, Nachtvrucht en Order of Nosferat) als slagwerker, Verfegor als beroerder van de dikke snaren en Sorghn op lead gitaar. Dit maakt dat enkel zanger Woewrb en gitarist Sevoragis (beiden van Hatespirit) nog als enige oorspronkelijke leden resteren. Aan het bandgeluid heeft deze line-upwissel echter niet veel veranderd want Serpentfyre staat nog steeds garant voor een helse bak op en top Fins zwartmetaal, deze keer met een wat krachtigere productie. Origineel klinkt het kwintet in de verste verte niet – een band als Sargeist is bijvoorbeeld in nummers als het aanstekelijke “Flame of shadows” of het in de moedertaal vertolkte “Kaaos kaiken nielköön” niet echt veraf – maar tussen de zeven overwegend snelle, giftige, melodieuze en van overbodige franjes ontdane blackmetaltracks zitten toch weer enkele oorwurmen die goed in mekaar steken en blijven hangen, zoals het aanstekelijke “Father of wolves“. In het riffarsenaal van “Of rebirth and iIllumination” schemeren – net als in de opener – dan weer heel wat thrashinvloeden door, wat van de meer dan acht minuten durende afsluiter een lekker opzwepend nummer maakt, en ook nieuwbakken gitarist Sorghn mag zich hier uitleven met een heerlijke langgerekte solo.

Misschien had wat meer variatie qua tempo wel gemogen, want het is nu bijna aldoor van start tot finish rammen en blazen geworden met enkel het meer rockende mid-tempo “Father of wolves” als variatie in de razernij, maar wie verlekkert is op Fins zwartmetaal kan eigenlijk niet om Serpentfyre heen. Aanrader!

JOKKE: 81/100

Serpentfyre – Baptism of shadows (Altare Productions 2022)
1. Black funeral coffins
2. Faceless horns ascend
3. Flame of shadows
4. Luciferian light of the North
5. Kaaos kaiken nielköön
6. Father of wolves
7. Of rebirth and iIllumination