De eerste self-titled demo van het Nederlandse Kastijder was wat ons betreft een schot in de roos. Toen de nieuwe promotionele haatdragende en persoonlijk aan mij gerichte tape “Reinigend vuur” een tijdje terug op de deurmat plofte, schoot ons zwartgeblakerde hart dan ook instant terug in vuur en vlam. Vier nieuwe liederen geschreven uit pure minachting voor de moderne wereld is wat Kastijder ons te bieden heeft, aangevuld met de Kristallnacht cover “Heersend met eer en tirannie“. Daar waar Kastijder op de eerste demo nog een kwartet was, werd de band ditmaal afgeslankt tot zanger/gitarist/toetsenist Imperiosus (Ravenzang en Wyvern) en drummer Wolfram.

De (oude) Gehenna- en (wederom oude) Dimmu Borgir-adoratie die van de eerste demo afspatte, is nu wat meer getemperd, voornamelijk doordat het aandeel van de keyboards in het totaalplaatje heel wat meer ingeperkt werd. En dat vind ik eigenlijk best wel jammer want voor bands die de oude platen van de aangehaalde Noorse referenties als blauwdruk nemen, mag je me altijd wakker maken. Kastijder klinkt deze keer wat meer uptempo (o.a. in het punky “Doodshood herrezen” maar zonder echter te blasten) en meer als het grote legioen bands dat er (vooral destijds en heel wat minder anno 2022) dezelfde, grotendeels van alle toeters en bellen en overtollig vet gestripte stijl op na houdt en moet het nu dus veel meer van zijn gitaarriffs hebben. Gelukkig passeren er wel de nodige melodieën die onze gevoelige snaar weten te raken (ondermeer in “Oordeel in reinigend vuur” en “Mars van de kastijder“), maar van mijn part mogen op een (hopelijk snel te verschijnen) debuut de toetsen terug wat meer in de schijnwerpers staan.

Desalniettemin woekert de haat onverminderd voort, ook zonder majestueuze toetsenmelodieën.

JOKKE: 81/100

Kastijder – Reinigend vuur (New Era Productions 2022)
1. Bloedvaandel
2. Oordeel in reinigend vuur
3. Doodshoofd herrezen
4. Mars van de kastijder
5. Heersend met eer en tirannie (Kristallnacht Cover)