Twee jaar geleden wist Entartung met “Maleficae artes” zijn beste album tot op heden uit te brengen. Nu doorbreekt de band, die samen met acts als Lhaäd, Rituals of the Dead Hand en Wolven tot The Nox Entity collective behoort, zijn albumcyclus voor het eerst met een twee tracks tellende EP getiteld “Pesta” die via het Duitse Dunkelheit Produktionen als back to school-release zal verschijnen.

Op zich niet zo gek dat onze landgenoten steevast op een Duits label zitten (de eerste drie langspelers werden door Word Terror Committee uitgebracht), want Entartung’s black metal vertoont wel wat Teutoonse trekjes en in het verleden hoorden we ook wel al eens wat Fins zwartmetaal genre Sargeist terug. Opener “Digerdöden” (Zweeds voor “zwarte dood”; de albumtitel verwijst naar de figuur op de albumcover die Pesta wordt genoemd en in Noorse folklore als personificatie van de zwarte dood geldt) valt meteen met de deur in heus en doet dat middels de epische, soms haast majestueuze en hypnotiserende riffs van Lykormas, het aanstekelijke vocale klankenpallet van zanger/bassist Vulfolaic die begeesterend krijswerk afwisselt met heldere epische zang en het gevarieerde altijd strakke drumspel van Haistulf. Iets voor halfweg in dit extreem pakkende nummer kiest het trio voor een aanstekelijke Mgła-schwung waarbij het onmogelijk is dat hoofd stil te houden.

In het verleden wist Entartung het voor de meerwaardezoeker altijd al interessant te houden door songtitels en -teksten in verschillende talen te brengen. Na het Zweeds van de eerste track wordt “Бог покинул вас” in het Russisch vertolkt en laat zich vertalen als “God heeft je in de steek gelaten“. Het nummer verhaalt over het glorieuze onverslagen Rusland dat ongenadig hard door de zwarte dood getroffen wordt en tegen deze onzichtbare vijand dient te vechten. Het moge niet verbazen dat dat typerende melancholische/triomfantelijke gevoel van een oostblokband als Drudkh, tegen wiens moederland Oekraïne Rusland ironisch genoeg nog steeds aan het vechten is, in de gitaarriffs van dit epische nummer doorschemert, en dat niet alleen wanneer halfweg even gas teruggenomen wordt.

Pesta klinkt als een huis (modern, krachtig, maar toch nog voldoende krokant en knapperig) en laat een Entartung in bloedvorm horen dat twee heel aanstekelijke, dynamische en pakkende nummers schreef. Als de heren hun volgende langspeler vol met dergelijke kwaliteitssongs staat, belooft dat een magistrale plaat te worden.

JOKKE: 88/100

Entartung – Pesta (Dunkelheit Produktionen 2022)
1. Digerdöden
2. Бог покинул вас