Er waren eens twee blackmetalmuzikanten die na een jarenlange broederschap op 15 augustus aanstaande elk afzonderlijk (maar toch tegelijkertijd) hun debuutalbum uitbrengen via het Duitse Amor Fati Productions. Wat beide individuen met mekaar gemeen hebben, is dat ze hun sporen al lang met menig (Belgische) (black)metalband verdiend hebben, en nu elk een atmosferische blackmetalplaat hebben geschreven die vertolkt wordt in de Vlaamse moedertaal. Aerdryk’s “Met de drietand op mijn huid” en “Cagghenvinna” van Oerheks vormen tevens een mijlpaal voor de broodheer van dienst, want de releases vertegenwoordigen respectievelijk catalogusnummers AFP199 en AFP200. Het verhaal achter deze twee intrigerende blackmetalplaten van eigen bodem kan u weldra lezen op dit portaal. We buigen ons nu eerst over de muziek.

Aerdryk is het werk van CVB die ons op een pelgrimstocht doorheen zeven composities neemt die, afgaand op de songtitels, haast een relaas van zijn persoonlijke ‘kruisweg’ en afkeer van religie vormt. “Onze evangeliën zijn tegenstrijdig” dixit het titelnummer. Op muzikaal vlak vertaalt zich dat in atmosferische black metal waarbij de verschillende lagen tiramisu-gewijs op mekaar gestapeld liggen en alzo tot één geheel versmelten. De grimmige gitaargolven zijn verdronken in een dichte reverb-mist waaronder blastende computergestuurde drumbeats voor een pulserende hartslag zorgen. De stampende ritmes van het titelnummer doen meer dan eens aan een band als Limbonic Art denken, hoewl Aerdryk niet echt als symfonisch te bestempelen valt. De etherische toetsen geven wel een mystiek en kosmisch accent aan de meeslepende nummers die een tranceopwekkend gevoel uitdragen en de aandachtige luisteraar zal baslijnen detecteren die elk hun eigen reis ondernemen. Het loont dan ook de moeite “Met de drietand op mijn huid” meermaals middels een noise cancelling koptelefoon te ontdekken zodat alle storende geluiden van het dagdagelijkse leven verbannen worden en je je volledig kan overgeven aan de muziek en de emoties die daarmee gepaard gaan. Voeg aan het beklijvende muzikale luik nog de bevlogen screams toe die de persoonlijke teksten brengen en zo nu en dan enkele epische heldere zangnoten die Aerdryk in een song als “Kruisweg” al eens in een religieuze atmosfeer doen baden, en we hebben alle ingrediënten opgesomd van deze magistrale plaat.

Met de drietand op mijn huid” geldt nu al als één van mijn persoonlijke absolute favorieten van 2022 en zal ten huize Jokkemans ongetwijfeld uitgroeien tot een moderne klassieker van eigen zwarte bodem.

JOKKE: 90/100

Aerdryk – Met de drietand op mijn huid (Amor Fati Productions 2022)
1. Mijn boetedoening
2. Kruisweg
3. De modderige paden
4. Met de drietand op mijn huid
5. De rode klauwen
6. Berouw
7. Doodgeboren