Op de quizvraag “Wat is één van de oudste blackmetalbands van Italië waarbij een grote rol weggelegd is voor orgelspel?”, luidt het antwoord zonder twijfel Abhor. Persoonlijk arriveerde ik vrij laat op het satanische feestje van deze veteranen, maar “Occulta religio” uit 2018 liet dan ook meteen een prima indruk na waardoor ik de band nu op de voet volg, ook al was de split met Abysmal Grief een teleurstelling. De titel en van occulte relikwieën druipende hoes van langspeler numero otto, toverde echter een brede grimas op mijn tronie. Het moge duidelijk wezen dat dit Italiaanse blackmetalinstituut eerder als een congregatie dan een band gezien kan worden en hun muziek, releases en visuele presentatie in esoterie, occultisme en horror ondergedompeld zijn.

Het orgel is zonder twijfel het meest bepalende en definiërende instrument voor Abhor’s kijk op oeroude blackmetal en daarbij valt op dat voor “Sex sex sex (Ceremonia daemonis Antichristi)” de Fin Juuso Peltola werd aangetrokken (het is me onduidelijk of orgelspeler Leonardo Lonnerbach nog aan boord is). De man is in blackmetalkringen het meest gekend van Warmoon Lord, maar houdt er daarnaast nog tal van andere bands op na zoals het synthwaveproject Megahammer, het dungeonsynth/blackmetalproject Old Sorcery, heavymetalband Loanshark en de doom/heavymetalband Musta Risti. Die veelzijdigheid aan stijlen maakt dat de Fin zeer zeker op zijn plaats zit bij Abhor, want diens sound is zo veel meer dan archaïsche black metal. Het orgelspel verwijst sowieso naar psychedelische rockbands uit de jaren ’60 en ’70 en het valt daarnaast niet te ontkennen dat een band als Black Sabbath ook in een nummer als het hieronder te beluisteren “Evil mentor” of de openingsriff van “At the edge of the circle” zijn invloed laat optekenen. Het trage tempo schurkt regelmatig tegen doomregionen aan, hoewel drummer Sormanu in songs als “Ode to the snake” en “The call (Forti animo sum)” het tempo ook wel al eens gevoelig weet op te schroeven. In het erg melodieuze “Ceremonia daemonis Anticristi” genoten we naast het fantastische orgelspel ook van zijn dubbelebasgroove

Een ander dragend instrument in het Abhor-geluidsuniversum is de basgitaar die blijkbaar zowel door gitaristen Kvasir en Domine Saevum Graven bespeeld wordt en regelmatig een grote rol opeist. Daarnaast is Abhor niet vies van het gebruik van spokenwordsamples die doorgaans een satanische ondertoon hebben; we horen de Gehoornde dan ook meer dan eens aanroepen worden in ondermeer “Ceremonia daemonis Anticristi“, “Evil mentor” en “Ritual satanism“, daar laten de songtitels alvast geen twijfel over bestaan. Maar Abhor blijft natuurlijk ook een rock/metalband dus laat ons de aanstekelijke catchy gitaarriffs en sporadische solo’s zeker niet onvermeld laten. Het zou me tenslotte niet verwonderen moest zanger Ulfhedhnir, samen met Domine Saevum Graven nog het enige originele bandlid, na zijn uren als satanische priester bijklussen want het lijkt wel alsof hij met zijn raspende haast verhalende stembanden, die ook al eens de dieperik induiken, drie kwartier lang een rituele hoogmis staat te leiden.

Ondanks het feit dat Abhor te horen is op de “Pure northern darkness – A tribute to Immortal“-compilatie met een geslaagde, wat tragere versie van “Blashyrkh (Mighty ravendark)“, valt de blauwdruk voor diens zwartmetaal eerder in de zuidelijke regionen van Europa (met name Griekenland) en Latijns-Amerika te situeren. Dat laatste wordt nog eens onderstreept door een cover van Mystifier’s “Beelzebuth“, een nummer dat zich perfect in de tracklist vol eigen composities weet te nestelen.

Sex sex sex (Ceremonia daemonis Antichristi)” is dankzij zijn erg aanstekelijke orgel- en gitaarmelodieën en sterke songwriting wat mij betreft Abhor’s beste output to date en is een warme aanrader voor liefhebbers van oude Celtic Frost, Varathron, oude Samael, Mortuary Drape en Baxaxaxa. Maak jezelf los van de moraal en zeden van onze moderne wereld en keer terug naar meer sinistere en zondige tijden!

JOKKE: 89/100

Abhor – Sex sex sex (Ceremonia daemonis Antichristi) (Iron Bonehead Productions 2022)
1. The curse of the twins
2. Ceremonia daemonis Anticristi
3. At the edge of the circle
4. Ode to the snake
5. Ritual satanism
6. Evil mentor
7. Beelzebuth (Mystifier cover)
8. October 31st, 2010
9. The call (Forti animo sum)
10. Violent coven