End All Life Production en Norma Evangelium Diaboli volgen we normaliter op de voet op, maar “The complex void of negativity“, het debuut van het Duitse Kathaaria, blijkt ons in 2008 toch om één of andere reden ontgaan te zijn. Gelukkige valt het album nog op hun Bandcamppagina te beluisteren en ik moet zeggen dat het een plaat is die de tand des tijds goed doorstaan heeft, hoewel ze destijds waarschijnlijk heel wat avontuurlijker moet geklonken hebben vergeleken met de standaarden die er heden ten dage in blackmetalland zijn. In 2008 zat Deathspell Omega in zijn tweede (baanbrekende) era en het dissonante experiment van die pioniers is toen toch wel deels naar de sound van Kathaaria overgewaaid, hoewel het Duitse duo niet zo ver ging als de Franse band.

Fast forward naar 2022 en plots is daar – zonder uitgekiende marketingcampagne – een opvolger in de vorm van “To be shunned by all…as centres of pestilence“. Ik vermoed dat zelfs voor wie de band 14 jaar geleden oppikte, deze release als een donderslag bij heldere hemel komt. Nu hebben de twee muzikanten achter Kathaaria gedurende die lange afwezigheid natuurlijk niet stil gezeten. Zo zit zanger/drummer John Grumptmann al heel wat jaren op de drumkruk bij The Ruins Of Beverast en gitarist/bassist Opolus klust live bij bij het Britse Pagan Altar. Die ervaring die tijdens het touren werd opgedaan weerspiegelt zich in de zeven nieuwe composities die nog meer volwassen, uitdagend en spannend klinken dan de muziek van het debuut.

Helse tremelo’s waar vonken en vuur vanaf knetteren en desoriënterende dissonantie gaan hand in hand met verwoestend drumspel en in de meer technische passages moet ik soms wel eens aan een geniale plaat als “Rebel extravaganza” denken. Er wordt ook regelmatig met contrast gespeeld tussen traag gespeelde cleane gitaarstukjes en uptempo drumspel. Nu is voortdurend blasten natuurlijk ook maar eentonig en dat beseft het duo ook, vandaar dat “Degenerate encapsulate” ook wel wat mid-tempo passages bevat die meer op atmosfeer berusten. Dit komt de dynamiek alleen maar ten goede aangezien sommige songs wel eens tot tegen de tienminutengrens durven aanschurken.

Halfweg de tracklist valt “The Judas principle” heel hard op door ons plots op een langgerekte gitaarsolo te trakteren waarin heavymetalharmonieën voor een heuse melodieuze inslag zorgen. De gitaarlead in “Never dead enough” zoekt dan weer eerder atonale oorden op, je moet er voor zijn, net als voor het sprookjesachtige kinderliedje dat halfweg het nummer als een soort van sample en brug naar het veel trager gespeelde tweede deel is ingebouwd. De op een gematigd tempo gespeelde afsluiter “Apathetic” houdt het zo goed als instrumentaal op uitzondering van enkele goed geplaatste spokenwordsamples.

Gelukkig kiest Kathaaria 14 jaar later niet voor een meer gepimpte productie en licht de sound van “To be shunned by all…as centres of pestilence” in het verlengde van diens voorganger. Wederom een rasperige krachtige productie met organische drumsound dus, maar de vocalen werden nog iets meer vooraan in de mix geplaatst en doen daardoor wat aan een band als Behemoth denken (de zang valt trouwens net als bij de Polen vaak in de black/deathhoek te situeren).

Straffe toebak, dat werkelijk atypisch Duitse zwartmetaal dat Kathaaria hier laat horen, des te meer jammer dat “To be shunned by all…as centres of pestilence” blijkbaar meteen ook de grafrede van de band is. Ik was immers wel benieuwd welke experimentele paden de heren in de toekomst nog met deze band zouden bewandelen.

JOKKE: 84/100

Kathaaria – To be shunned by all​.​.​.​as centres of pestilence (End All Life Productions/Norma Evangelium Diaboli 2022)
1. Agenda nihil
2. The last act of rebellion
2. Degenerate encapsulate
3. The Judas principle
4. Never dead enough
5. Apathetic