Wat Swartadauþuz voor Zweden, Déhà voor België en Maurice de Jong voor Nederlands is, is Lord Valtgryftåke voor Chili, namelijk een rusteloze multi-instrumentalist die meer uren in een dag lijkt te hebben dan de doorsnee sterveling, wat zich vertaalt in een grote jaarlijkse output aan nieuwe muziek. Als we enkel nog maar 2022 onder de loep nemen, noteren we meer releases dan we vingers aan één hand hebben. Zo bracht de Chileen dit jaar al materiaal uit met Gryftigæn, Evighetens, Old Castles, Pyreficativm en Winterstorm en nu dus ook onder zijn artiestennaam. Eigenlijk is “Buried under the carved runes” niet zijn eerste wapenfeit als Lord Valtgryftåke want de “Die Anthologie des finsteren Antiquars“-compilatie met nummers van ondermeer Thagirion Altars, Flammis Maledictis, Ründgard, Gryftigæn en Moonrise Kingdom zou je ook als een verzamelaar met oudere muziek van zijn hand kunnen noemen.

Buried under the carved runes” bevat echter nieuw materiaal, maar vijf van de elf tracks verschenen eerder dit jaar wel al in demovorm. Wie al eens eerder zwartmetaal van deze man hoorde, weet dat die met beide combat boots diep in de traditionele sound van de jaren ’90 verankerd zit. Verwacht je op deze plaat dan ook aan rauwe, gortdroge, organisch klinkende, niet altijd even strak gespeelde en volledig gestripte black metal, enkel de twee “Opferblut” tracks zijn uit synths opgebouwd. Dit zwartmetaal neigt naar het rustieke Scandinavische en Poolse geluid, hoewel ook de Griekse scene geëerd wordt middels een cover van Zemial’s “Eclipse“, maar door de bocht genomen horen we door de rockende insteek in het gitaarspel vooral heel veel oude Darkthrone terug.

Buried under the carved runes” biedt nul komma nul vernieuwing of uitdaging en is enkel bestemd voor de puristen van het hierboven beschreven geluid, die echter hoogstwaarschijnlijk zo al tientallen releases in de muziekcollectie hebben zitten. Een persoonlijke tegenvaller dan ook daar we ander materiaal van zijn hand heel goed verteren. We verwijzen jullie dan ook liever door naar de meest recente release van Gryftigæn of de Evighetens’ “Sørdlyset tempel“-compilatie (die voorlopig enkel nog maar digitaal te beluisteren valt) waarop twee uitstekende demo’s vol begeesterend, atmosferisch, dromerig en met subtiel toetsenspel ondersteund zwartmetaal uit 2020 verzameld staan.

JOKKE: 66/100

Lord Valtgryftåke – Buried under the carved runes (Inferna Profundis Records 2022)
1. Nocturnal hate
2. Archaic twilight
3. Centuries of glorious wisdom
4. Path of the damned
5. Opferblut I
6. Pagan darkness
7. Throne of Belial
8. Opferblut II
9. Black light of the adversary
10. March for eternity
11. Eclipse (Zemial cover)