Als ik een tamelijk recente Finse blackmetalplaat opzet, is de kans groot dat V-Khaoz erop te horen is. De hoogproductieve Fin bracht de afgelopen jaren immers knappe albums uit met ondermeer Vargrav, Embryonic Slumber, Olio Tähtien Takana, Grieve en ga zo maar door. Sorgetid is zijn nieuwste creatie en “Natt av tusen dödsfall” is het debuut. De opmerkzame lezer zal het misschien opvallen dat de bandnaam, titel van het album en de nummers in het Noors worden gebracht (‘sorgetid’ betekent zo veel als ‘rouwperiode’ en ‘Natt av tusen dödsfall’ kan je interpreteren als ‘de nacht van duizend doden’). Het moge met andere woorden niet verbazen dat het zwartmetaal van Sorgetid dan ook minder op Finse leest geschoeid is en eerder een Noorse invalshoek kent.

V-Khaoz schrikt er in bands als Vargrav, Embryonic Slumber en Olio Tähtien Takana niet voor terug om een synthetische doos vol kosmische en keizerlijke toetsen open te trekken, maar deze blijven in het geval van Sorgetid zo goed als achterwege. Enkel in het intermezzo “Sorgens tid” horen we enkele treurige pianoklanken en “Eskapism” is een soort van donkere dungeonsynthoutro. Escapisme is trouwens één van de belangrijkste rollen die black metal in mijn eigen leven vervult: na een hectische dag in gedachten wegzinken en afdwalen naar de mystieke taferelen en werelden die het genre meestal oproepen. Ook hier is dat het geval. Dit éénmansproject kan aldus de Fin ook beschouwd worden als een eerbetoon aan een tijd waarin het spelen van black metal en 100% toewijding onlosmakelijk met mekaar verbonden waren. Verder geeft V-Khaoz aan dat “Natt av tusen dödsfall” vrij intuïtief tot stand kwam met de bedoeling om muzikale ideeën waarmee hij al geruime tijd rond liep te manifesteren.

Ook al ontbreekt de kosmische grandeur deze keer en zijn de bouwstenen meer rudimentair, toch slaagt Sorgetid erin een canvas aan melancholische, nostalgische en mystieke klanken neer te zetten die af en toe eens aan Emperor doen denken ten tijde van “Wrath of the tyrant” maar vooral aan de periode waarin Gorgoroth door Pest als zanger werd aangevoerd. Let vooral ook op de basgitaar die in dit verhaal niet vergeten wordt en de striemende gitaarriffs extra body geeft. Zo voelen de zwoel pulserende basnoten aan het begin van “Svarta stormar av djurisk vrede” dan ook aan als het apocalyptische voorteken voor de zwarte stormen van beestachtige woede die kort erna ontketend worden. Heel kort breekt een folky deuntje doorheen het donkere wolkendek van deze track, maar voorts is het ijskoude en grimmige black metal met dito vocalen die het mooie weer maken op dit debuut. De meest helse tremolo’s vinden we in het kort maar krachtige “Ett ord, tusen orm“.

Ook al biedt Sorgetid niets nieuws onder de zwartgeblakerde zon, toch weet V-Khaoz – zoals meestal – erg goed waar hij mee bezig is en druipt de passie voor de zwarte kunsten ervan af. In navolging van Ymir’s “Aeons of sorrow” is “Natt av tusen dödsfall” wederom een erg geslaagde blackmetalplaat van Finse bodem!

JOKKE: 81/100

Sorgetid – Natt av tusen dödsfall (Werwolf Records 2022)
1. Havet djupare än sorg
2. Svärdstorm
3. Fullmånens slav
4. Sorgens tid
5. Svarta stormar av djurisk vrede
6. Ett ord, tusen orm
7. Skuggan av min tron
8. Eskapism