Nou, dit is een release die ik in de verste verte niet had zien afkomen. Het Zweedse Avsky – niet te verwarren met het Deens Afsky en de Zweedse progressieve doomband Avsky – is een band die ik altijd al goed heb weten pruimen, maar wel een goed bewaard geheim is gebleven in de Zweedse underground blackmetalscene. Aan hun albums zal het volgens ondergetekende nochtans niet gelegen hebben want “Mass destruction” (2007), “Malignant” (2008) en vooral “Scorn” (2010) stof ik nog regelmatig af om een paar rondjes te laten draaien (enkele jaren geleden werd de back catalogue door War Against Yourself ook op vinyl uitgebracht). De laatste full-length dateerde alweer uit 2010 en hoewel ook de twee demo’s van het Zweedse duo AE (gitaar en bas) en TO (vocalen en drums) in 2020 op vinyl werden uitgebracht, dacht ik niet meteen dat we ooit nog nieuw werk van de band zouden mogen verwachten. Maar kijk, de wonderen zijn de wereld blijkbaar nog niet uit want in de vorm van “Sjukdom och död” – voorlopig enkel nog maar digitaal te verkrijgen maar Necroeucharist Productions zal later dit jaar nog een tape editie uitbrengen – keert Avsky terug naar het front, deze keer als kwartet want bassist HCF en drummer Gaddur (beiden gekend van o.a. Abysmal Winds en Omnizide) werden ondertussen ook ingelijfd.

Ook al zijn er in tussentijd twaalf jaren verstreken, toch gaat Avsky op het elan van “Scorn” verder. Dat wil zeggen ranzige, haatvolle en destructieve black metal met heel wat punk en in opener “Ill omens” en afsluiter “The phantom carriage” zelfs haast crust vibes die als een dikke bruine streep doorheen de vier composities lopen. Wel lijkt het tempo nog wat te zijn opgeschroefd wanneer Avsky voluit raast en tiert, hoewel er ondermeer in “Sjukdom” ook nog heel wat rockende downtempo passages passeren die de nekspieren danig op de proef stellen, en zijn de songs wat compacter vergeleken met het materiaal van “Scorn“. De schwung van “Livets yttersta dag” is voer voor liefhebbers van bands als Carpathian Forest en Nattefrost (maar dan beter dan wat die op het einde uitvraten). Daar dit nummer in de moedertaal vertolkt wordt en ook wel door de haast zelfdestructieve uithalen van TO, zweeft ook het aura van Shining doorheen deze aanstekelijke song. TO’s vocalen klinken trouwens lekker gevarieerd en switchen tussen een sappige doodskrijs, semi-cleane uithalen en een verdwaalde volledig helder gezongen noot hier en daar. Wel lijken de heren wat van hun sepulchrale en morbide atmosfeer te zijn kwijtgespeeld in de jaren die passeerden.

Ondanks deze kritische noot keert Avsky op “Sjukdom och död” dynamischer, meer hongerig en bloeddorstiger dan ooit terug. Laat ons hopen dat deze prima zestien minuten durende EP dan ook als amuse bouche dient voor een vierde langspeler en dat de heren, nu ze als kwartet opereren, ook eens een podium in de Benelux onveilig komen maken.

JOKKE: 86/100

Avsky – Sjukdom och död (Necroeucharist Productions 2022)
1. Ill omens
2. Sjukdom
3. Livets yttersta dag
4. The phantom carriage