Høstsol, ofte ‘Herfstzon’ in het Noors, is een naam die de meesten onder jullie waarschijnlijk niet zo gek veel zegt, maar de individuen die erachter schuilgaan zullen wel een belletje doen rinkelen vermoed ik. Høstsol is immers een project van enkele veteranen van de Noord-Europese blackmetalscene die je het klappen van de zweep niet meer moet leren kennen. Of wat dachten jullie van Shining’s enfant terrible en schreeuwlelijke frontman Niklas Kvarforth, bassist Kalmos en drummer Rainer Tuomikanto van o.a. het Finse Ajattara en gitarist Cernunnos, heden ten dage actief met de muzikale kameleon die Manes heet en daarnaast met Manii de oude blackmetaldagen van Manes doet herleven? Als ik eerlijk moet wezen, is het vooral de aanwezigheid van meneer Cernunnos die mijn interesse in Høstsol prikkelde; de hoogdagen van Shining liggen mijns inziens immers al lang achter ons en ook Ajattara heb ik nooit meer dan ‘leuk’ gevonden. Voor oude en sommige nieuwe Manes/Manii daarentegen, heb ik een zwak. “Länge leve döden“, een titel die je ook zonder enige kennis van de Zweedse taal wel zult begrijpen, is het debuut van dit internationale gezelschap, hoewel eerder wel al een splitsingle met Shining verscheen.

Doel van Høstsol is de Dood te eren met een fikse dosis pakkende monumentale black metal, bereid volgens aloud Scandinavisch receptuur. Het gitaarwerk van Cernunnos is echt buitengewoon voortreffelijk; ongelofelijk hoe dikwijls de lang bebaarde man me met kippenvel opzadelt. U wilt voorbeelden? De doomy leadgitaar in mid-tempo opener “As seen through the eyes of the prophet“, de duivelse tremolo’s die aan het einde van “Det som en gång var (det kommer aldrig igen)” de strijd aangaan met een verheffende engelachtige toetsenpartij, de wisselwerking tussen de naar climaxen opwerkende gitaar-en basmelodieën in het dynamische en gestaag opbouwende “Länge leve den ansiktslöse mördaren” en de verwrongen gitaarleads die in afsluiter “Parallellt dubbelliv” voorbij komen.

Maar ook Kvartforth zet een ferme prestatie neer. Hoewel hij zijn stembanden minder in spagaatstand spreidt dan het geval is bij zijn hoofdband, durven “Länge leve den ansiktslöse mördaren” en “Parallellt dubbelliv” vocaal wel al eens naar de beste momenten van Shining neigen. De Finse ritmesectie vormt een meer dan degelijke vervollediging van het plaatje, mede dankzij de basgitaar die duidelijk haar eigen zegje mag doen en veel meer doet dan louter de gitaarriffs volgen en gevarieerd drumspel dat in dienst van de composities staat. Religieus getinte zangkoren en bijna hemels aanvoelende keyboardpartijen geven de songs tenslotte een sacrale ondertoon mee. Alle kwaliteiten van deze band komen het sterkst tot uiting in het onbetwiste hoogtepunt “Din skördetid är nu kommen” dat van de eerste tot de laatste noot – en dat meer dan tien minuten lang – garant staat voor beklijvende black metal: melancholisch helder gitaargetokkel, klerikale miszang, begeesterende keys, meeslepende leads en een postrockachtige climax, bevlogen vocalen, genuanceerd drumspel en een hoorbaar aanwezige bas, wat wil een mens nog meer?

Een geslaagde mastering van de legendarische Andy LaRocque is de kers op de taart en maakt van “Länge leve döden” al meteen het eerste hoogtepunt van 2023. Het moge ook duidelijk wezen dat de vier muzikanten het beste in elkaar naar boven hebben gehaald want dit is een debuut dat de laat al meteen erg hoog legt voor een eventuele opvolger. Vrijdag de dertiende voelde nog nooit zo goed aan!

JOKKE: 90/100

Høstsol – Länge leve döden (Avantgarde Music/The Sinister Initiative 2023)
1. As seen through the eyes of the prophet
2. Det som en gång var (det kommer aldrig igen)
3. Länge leve den ansiktslöse mördaren
4. Din skördetid är nu kommen
5. Parallellt dubbelliv