Ründgard, Old Castles, Mánþiel, …Lord Valtgryftåke heeft duidelijk geen zittend gat. Met Mánþiel zijn de Chileense multi-instrumentalist en zijn twee (Duitse?) kompanen Lord Pzallnichtheim en Lord Wällenrunen in de vorm van “Vestiges engraved in frozen mysticism history” ondertussen aan hun vierde langspeler toegekomen. Het zou echter even goed solowerk van de Chileen kunnen zijn daar enkel zijn gecorpsepainte tronie in het artwork terug te vinden is.

Obskurité” uit 2022 vonden we goed te pruimen, mede dankzij de trage raspende aan Abbath refererende strot van Lord Valtgryftåke. Die tekent wederom present maar ligt wat dieper begraven in de meer groezelige productie van “Vestiges engraved in frozen mysticism history“. Niet enkel productioneel maar ook qua songwriting moet deze vierde full-length de duimen leggen tegenover diens voorganger. Nog steeds is het tempo eerder traag tot mid-tempo te noemen (echte blastbeats kom je zelden tegen als Lord Valtgryftåke op de drumkruk zit), maar het resultaat klinkt niet zo bijzonder boeiend of pakkend. Dit komt doordat de muziek op repetitiviteit gestoeld is, maar zich daarbij nogal vlak voortbeweegt. Nooit eens een uitschieter of pakkende apotheose. Wel wekken de riffs een ellendig en miserabel gevoel op, een beetje DSBM zonder dat écht te zijn. “Wisdom of the ancients” is een instrumentale song waarbij cleane gitaren en subtiele synths het voor het zeggen hebben en ook al klinkt het resultaat best beangstigend, vijf minuten is aan de lange kant. Voor het outro “Memories of majestic ruins” werkt het dan weer wel. Op “Obskurité” prijkte een coversong van Wampyric Rites; deze keer is het de beurt aan “For glory hat” van Raven Dark, een band behorende tot de Russische Blazebirth Hall. Het nummer wijkt wat af van het Mánþiel-werk daar de riffs wat meer rocken en er ook heldere vocalen de revue passeren. Nooit een goed teken als de cover op je plaat het beste nummer is.

In navolging van “Obskurité” vind ik dit “Vestiges engraved in frozen mysticism history” dan ook tegenvallend. Als je in het geval van Lord Valtgryftåke zo veel muzikale output uitschijt, kan het natuurlijk niet altijd prijs zijn.

JOKKE: 68/100

Mánþiel – Vestiges engraved in frozen mysticism history (Inferna Profundus Records 2023)
1. Labyrinths of perpetual bitterness
2. Anointed in astral luminescence
3. Wisdom of the ancients
4. Distant emissaries of Bygone times
5. Calleth… a twofold dark legions
6. For glory hat (Raven Dark cover)
7. Memories of majestic ruins