Op 1 maart staat er een offensief van Inferna Profundus Records gepland waar weer heel wat Chileense black metal bijzit. Wie anno 2023 Chileens zwartmetaal in de mond neemt, kan amper om de illustere Lord Valtgryftåke heen. Deze muzikale bezige bij is dan ook de gemeenschappelijke deler bij Old Castles en Winterstorm, twee bands die voor “Everlastng black arts in supreme darkness” de handen in mekaar sloegen en een lekker ouderwetse slit uitbrengen.

Old Castles is een pan-continentaal gezelschap bestaande uit de Chileen Lord Valtgryftåke en de in Zweden residerende keyboardspeler Lord Winterschatten. Sinds 2018 verschenen er al tal van demo’s, splits en compilaties evenals één langspeler getiteld “Sarcophagical lament of the past“. Ik heb niet al het oudere werk van Old Castles gehoord, daar ik niet zo erg onder de indruk ben van diens muzikale output. Het ontbreekt aan pakkende riffs (het gitaarwerk zoekt soms eerder atonale oorden op) en de rehearsal-kwaliteit doet het wel steeds authentiek klinken, maar daarom is het nog niet goed. Het minutenlange spookachtige gitaarlijntje in het meer dan tien minuten durende “Forbidden arts of misanthropic mysticism” is zo wat het hoogtepunt in de vier composities die old Castles aanleverde. De rol van toetsenist Lord Winterschatten is trouwens eerder beperkt tot duistere dungeonsynth in het intro en outro.

In Winterstorm treffen we twee muzikanten aan de zijde van Lord Valtgryftåke aan, namelijk de Ecuadorianen Wampyric Strigoi en Bifrous Nocturno (beiden het meest gekend van Wampyric Rites). Met Wampyric Strigoi speelt de Chileen ook in Grymmstalt dat hier nog niet zo lang geleden aan bod kwam met “Anthems of mournful despondency“. De atonale (zeg maar gerust op het valse af) schuifriffjes van Winterstorm’s eerste full-length “Vinterstormener” blijven achterwege op het driedelige “Sanguine mortis” en afsluiter “Veil of the abyss“. De raspende Abbathiaanse strot van Lord Valtgryftåke herkennen we ondertussen vrij snel, maar in “Veil of the abyss” wordt die afgewisseld met monotone heldere zang uithalen. Winterstorm’s muziek is ook vrij gitaar en riff georiënteerd. Zo zijn deel 1 en 3 dan ook instrumentale gitaarstukjes en geen dungeonsynthnummers.

Er valt niets wereldschokkends op deze split vol rudimentaire en traditionele black metal te horen, maar liefhebbers van alles wat tot de Pure Raw Underground Black Metal Plague cirkel behoort, zullen hier ook geen buil aan vallen.

JOKKE: 72/100 (Old Castles: 70/100; Winterstorm: 74/100)

Old Castles/Winterstorm – Everlasting black arts in supreme darkness (Inferna Profundus Records 2023)
1. Old Castles – Intromancy: Requiem from the abhorrence
2. Old Castles – Predatory lament in the winternight
3. Old Castles – Forbidden arts of misanthropic mysticism
4. Old Castles – Outromancy : Everlasting blood of Gamaliel
5. Winterstorm – Sanguine mortis… parte prima
6. Winterstorm – Sanguine mortis… parte seconda
7. Winterstorm – Sanguine mortis… parte tertia
8. Winterstorm – Veil of the abyss