We haalden in de review van Kold’s volwaardige debuut “Intet mere er” al aan dat het Duitse Vendetta Records een goed ontwikkeld neusorgaan heeft als het over Deense black metal gaat. Met Heaven’s Damnation presenteert het label ons een gloednieuwe band met leden die hun sporen al verdienden in ondermeer Serpent’s Lair (wanneer komt daar nog eens nieuw werk van?), Udande, Fjorsvartnir en Urkraft. Dit self-titled debuut, dat op een compacte 29 minuten afklokt, is het eerste wapenfeit.

Ondanks de relatief korte speelduur is “Heaven’s damnation” een wervelwind van zwartgeblakerde creativiteit die niet kan worden beperkt tot één enkel genre. De basis is ontegensprekelijk op Scandinavische leest geschoeide black metal die bijvoorbeeld in opener “Storms, floods and fire” opgesmukt wordt met folky akoestische gitaarstukken. “Beneath ruins” bevat ook heel wat bombastisch toetsenspel, koorgezangen en aan heavy metal ontleende gitaarleads. Zanger L. Johansson beschikt over een imposante strot die met het grootste gemak switcht tussen blackmetalscreams, wat diepere deathmetalachtige growls zoals in de woest startende, maar naar een haast symfonisch epos evoluerende afsluiter “Wheels of blood” en laat ook meermaals overtuigende heldere zang horen. De heren bezitten de gave het ene moment haast liefelijk voor de dag komen met mooie, soms zelfs zeemzoete en hoop uitstralende melodielijnen om wat later doodleuk het vel van je lijf te branden met vurige extreme metal.

Heaven’s Damnation is een band die stoutmoedig en zelfverzekerd stilistische grenzen probeert te doorbreken en dat kunnen we alleen maar aanmoedigen, ook al klinkt de band op zijn meest symfonische of theatrale momenten niet meteen als my cup of tea. Op basis van dit knappe debuut voel ik wel aan dat de band nog heel wat moois in zijn mars heeft.

JOKKE: 79/100

Heaven’s Damnation – Heaven’s damnation (Vendetta Records 2023)
1. Intro
2. Storms, floods and fire
3. Beneath ruins
4. The crown of man
5. Wheels of blood