Carathis kwam mij vorig jaar dankzij het uitstekende “Hymns to the tower ter ore, een debuut-EP van opvallend hoge kwaliteit die overliep van de sappige riffs, rasperige vocalen, knapperige blastbeats en een heerlijk holle snare – voorzien van een ietwat typische maar geslaagde hoes. Carathis kan technisch gezien als een onemanband beschouwd worden, al heeft bezieler Erech Leleth (Ancient Mastery, Narzissus, Grandeur, etc) voor de gelegenheid toch ook drummer Palisade (die u mogelijks kent van het uitstekende Miséricorde) aan de haak geslagen. Rauwe black metal is wat de pot schaft, en wat de pot schaft is goed.

Niet lang nadien bracht het duo nog een EP uit, “The amethyst fortress, die samen met “The moonstone temple” uit 2023 samen deze compilatie “Moonstone & amethyst” vormen. Lang lijkt er over de titel niet te zijn nagedacht – maar de speelstijl voelt toch heel erg anders aan dan wat we gewoon waren na het eerste wapenfeit. Op beide EP’s spuien de heren namelijk een gitzwarte regenboog van hypermelodieuze pop over hun razende black metal heen, met synths die de lead gitaarriffs occasioneel moeten vervangen op de koop toe. 

Deze opstelling wordt wel vaker uitgebeend door bands als Spider God, Bloody Keep of Old Nick, waarbij grauwe black metal in een smeltkroes mag gedijen met stadionrock en Europop uit de jaren ‘90. Synths blèren en ronken alsof het een lieve lust is en men lijkt alles uit de kast te halen om black metal van al zijn sinistere, occulte en kwaadaardige elementen te ontdoen. Tijdens “The procession” gaat Carathis helemaal over de rooie, met een crescendo dat uit Baywatch zou kunnen komen – of door Eiffel 65 geproducet kon zijn. Even later gieten de twee er gloeiende blastbeats en rauwe tremolo overheen, en kan de rust in de hoofden van de elite andermaal wederkeren. 

Dit soort subgenre is er uiteraard niet voor iedereen, en het blijft dus vooral een kwestie van smaak of je dergelijke gekmakerij kan verteren – maar daarnaast schrijven pakweg Old Nick en Spider God wel heel gedegen nummers met interessante structuren die, al is het soms even zoeken, een bepaald doel voor ogen hebben. Bij deze “Moonstone & amethyst” is de fundering vaak echter heel mak, voorzien van heel simpele en lineaire ritmes die veelal licht verteerbaar zijn en net daarom zoveel ruimte laten voor melodieuze en synthpopperige baldadigheid. Waar het eerste deel van deze compilatie nog behoorlijk agressief uit de hoek weet te komen en hier en daar verrassende hooks produceert, leunen de nummers die uit het recentere “The moonstone temple” afkomstig zijn met momenten tenenkrullend dicht aan bij gezapige power metal. Ik blijf toch steeds tot het einde doorzetten – deels omwille van deze review, laat daar geen illusie rond zijn, maar ook deels omwille van een behoorlijke of zelfs memorabele riff hier en daar. ‘t Is een complex verhaal. 

JULES: 58/100

Carathis – Moonstone & amethyst (Personal Records – 2023)
1. The sacred walls 
2. The crimson gate 
3. The forsaken realm 
4. The fallen star 
5. The amethyst fortress 
6. The portal 
7. The procession 
8. The prayer 
9. The priestess