Breng vrouw en kinderen in veiligheid want de Olsjterse watergeest Kludde is ontwaakt; dit keer gelukkig slechts een viertal jaar na het vorige teken van leven “In de kwelm“, de geweldige ‘comebackplaat’ van deze Oost-Vlaamse blackmetalband, nadat Kludde meer dan een decennium lang op zijn gat had gelegen en haast in de vergetelheid was beland. We weten natuurlijk allemaal wat er zich in 2020 heeft afgespeeld en dat zorgde ervoor dat gitarist Snoodaert plots een zee van tijd kreeg om nieuwe muziek te schrijven. Het resulteerde ondermeer in de ferme debuutplaat “Van de mare bereen” van zijn nieuwe band Nachtmaer die begin dit jaar uitgebracht werd en tegelijkertijd met deze nieuwe Kludde-schijf verschijnt er ook nieuw plaatwerk van zijn stonerdoomband Welcome To Holy Land. Maar pas op, want de vijf nieuwe nummers die “De horla” vormgeven zijn niet louter aan Snoodaert toe te schrijven, daar het schrijf- en beoordelingsproces bij Kludde een democratisch bandgebeuren is.

Kludde zou natuurlijk Kludde niet zijn als ook “De horla” niet op duistere lokale folklore gebaseerd zou zijn. Dit keer is het verhaal achter de muziek echter zelfverzonnen en de eerste zaadjes werden ruim 18 jaar geleden geplant toen toenmalig zanger Uglúk een verhaal verzon over een heks die onverwachts zwanger raakte en het leven schonk aan een afschuwelijk gedrocht, “de Horla”. In 2005 werd getracht het verhaal vorm te geven door er een trilogie van te maken. Het resulteerde in het nummer “Het zout der mistroost” van het debuutalbum “In den vergetelheid…” dat aanvankelijk deel zou uitmaken van de originele trilogie. Het concept van de Horla bleef in gedachten sluimeren, maar werd steeds uitgesteld en aan de kant geschoven ten gunste van andere ideeën…tot nu dus. Aanvankelijk was het plan “De horla” als EP uit te brengen, kort na de release van de tweede full-length “In de kwelm“, maar uiteindelijk resulteerde het creatieve proces tot een volwaardig album.

Het fictieve verhaal van de Horla gaat over een misvormd wezen dat bij zijn geboorte werd achtergelaten en vervolgens opgepikt werd door een rondtrekkend circus. Hij heeft nooit iets anders gekend dan vernedering en mishandeling. Zijn steeds groter wordende haatgevoelens zorgen ervoor dat hij weet te ontsnappen uit zijn vertrouwde dagelijkse hel en uit op wraak zoekt hij zijn moeder op. Het komt – spoiler alert! – tot een tragische confrontatie die voor geen van beiden een goed einde kent. In navolging van het Nachtmaer-debuut werd ook voor deze derde Kludde-langspeler nauw samengewerkt met tekenaar Wesley Dewanckel die heel het verhaal illustreerde in een tachtigtal prenten, wat uiteindelijk resulteerde in een duister comic-achtig boek dat weldra eveneens te verkrijgen is.

Genoeg over de achtergrond van “De horla“, tijd om ons over de muziek te buigen. En die is best verrassend te noemen als we het eerste hoofdstuk “Horla I: Over lust” onder de loep nemen. Sterker nog, we moeten ons er zelfs even van vergewissen niet per abuis naar een verkeerde promo te zitten luisteren. Kludde komt hier immers wel héél atmosferisch voor de dag, zeker als je de met sludge en doom doorspekte black metal van “In de kwelm” en “In den vergetelheid…” in gedachten houdt. Alhoewel, snor het nummer “Metamorphosis” van het volwaardige debuut maar eens op en je zal parallellen kunnen trekken tussen de zich traag ontplooiende climax, het Pinkfloydiaanse gitaarspel en de heldere zang van beide composities die op meer dan tien minuten afklokken. Pas ver over de vier minuten mengen blastbeats zich in de strijd en belandt de opener uiteindelijk in woelige kolkende wateren met blackmetalgeweld dat teruggrijpt naar de begindagen van “Langs Scheld- en Denderland“. Naar het einde toe worden dan toch enkele groovende sludge/doomriffs in de strijd gegooid die het kopje mooi op en neer doen bewegen.

De albumopener vloeit haast naadloos over in “Verlaten” waarin opnieuw naar de formule van de start van deze plaat gegrepen wordt. Atmosferisch en beklijvend gitaarspel dat warm, groots en ruim klinkt dankzij de prima mix van Jérémie Bézier (Blackout Studio) en mastering van Frederik Dejongh (Jerboa mastering). Het is een instrumentale compositie waarin heel wat ruimte is voor prachtig soleerwerk waardoor het contrast met “Horla II: Over haat” haast niet groter kan zijn, want hier keert Kludde voor 100% naar zijn zwartgeblakerde roots terug. De stoïcijnse blastbeats van Vellekläsjer vormen als het ware soms een knipoog naar de geprogrammeerde drumpartijen van de eerste demo. Ook hier prima gitaarwerk maar veel venijniger en opzwepender van aard en naar het einde toe dan weer heel meeslepend wanneer melodieuze elementen meer beginnen door te sijpelen.

Verloren” trekt terug de atmosferische kaart en is erg ritmisch van opzet met tribalachtige percussie waarover mysterieus gefluister en ambient/drone-achtige gitaarpartijen gedrapeerd liggen. Het vormt de ideale brug naar afsluiter “Horla III: Over wraak“, waarvan we jullie hieronder de exclusieve songpremière mogen laten horen. Twaalf minuten lang dompelen we ons nog een laatst keer onder in Kludde’s indringende mix van black metal, doom en sludge. De start is erg slepend en soms al eens eerder rockend qua tempo en als mijn oren me niet bedriegen, noteer ik ook subtiele toetsen. Plots volgt dan een vlijmscherpe gitaarriff waarna alle demonen ontbonden worden en de Horla wraakzuchtig alles op zijn pad met zijn bloeddorstige hoektanden verscheurt. Verderop heeft de afsluiter nog wat mid-era Satyricon riffs in petto waarna een pittige finale ingezet wordt die in een waanzinnige razernij uitmondt, te meer dankzij de woeste vocalen van zanger/gitarist Cerulean.

Knap werk dat Kludde op deze nieuwste telg laat horen. “De horla” is geen goedkoop doorslagje van de vorige langspeler en het siert de heren dat er met avontuurlijke bril op gemusiceerd wordt. De verschillende gemoedstoestanden die de protagonist de Horla doormaakt werden geslaagd getransformeerd naar pakkende blackmetalcomposities die de nodige atmosferische, doom- en sludge-invloeden bevatten.

JOKKE: 87/100

Kludde – De horla (Consouling Sounds 2023)
1. Horla I: Over lust
2. Verlaten
3. Horla II: Over haat
4. Verloren
5. Horla III: Over wraak