Het Helvetic Underground Committee laat nog eens van zich horen, deze keer middels het nieuwe Tempel Wolf waarachter de individuen Urgeist (zang, gitaar en tevens actief bij Urgeist en Kvelgeyst), zanger/gitarist/bassist Kellermeister en drummer Knüppelknecht, actief bij Arkhaaik, Ateiggär, Knüppelknecht, Kvelgeyst en Ungfell, schuil gaan. Platenleverancier van dienst is het Duitse Vendetta Records die eerder ook al Kvelgeyst’s “Alkahest” aan de man brachten. “Hirschgeweihmaskeraden” is het eerste wapenfeit van het Zwitserse trio en hoewel het een EP betreft, staat die toch garant voor een dik half uur aan muziek.

Goeie muziek dan nog wel want de vier composities weten regelmatig te beklijven en niet alleen wanneer de atmosferische blackmetalpassages aan hoog volume door de boxen knallen want ook de korte folknummers “Hofgyldir” en het fantasierijke “Andrimur” weten de gevoelige snaar te raken, iets waar niet alle bands in slagen. “Der Welten Fall” is een kolos van vijftien minuten, en is zo’n schoolvoorbeeld van een compositie waarvoor het woord ‘episch’ is uitgevonden. Doomy tempo’s en ingetogen, al dan niet akoestisch gespeelde, contemplatieve stukken gaan hand in hand met vurige blackmetalontstekingen. Kippenvelopwekkende gitaarmelodieën – zij het snedige tremolo’s of cathartische postmetalcrescendo’s – grijpen je bij de keel en het vocale duel dat uit de strotten van Kellermeister en Urgeist ontsnapt, levert dynamisch vuurwerk op, hoewel lange delen ook volledig instrumentaal gehouden worden.

Ook het twaalf minuten durende titelnummer is rijk aan een natuurmystieke atmosfeer die gebouwd wordt met rituele percussie en heldere zang, beklijvende melodie en emotionele slagkracht en laat horen wat de band allemaal kan. Deze EP straalt een soort elementair gevoel uit alsof Tempel Wolf oer-atavistische krachten kanaliseert in diens zwartgeblakerde hymnes. “Hirschgeweihmaskeraden” werd bovendien gezegend met een prima sound waarvoor de heerschappen Menetekel en Kerberos uit eigen cirkel voor instonden.

Atmosferische black metal is ontegensprekelijk de belangrijkste component van het Tempel Wolf-geluid, maar er zijn ook elementen van folk, doom en shoegazete horen. Met deze bouwstenen heeft Tempel Wolf twee goed uitgebalanceerde epische composities aangeleverd die verschillende gemoedstoestanden doorlopen en daardoor de volle rit blijven boeien. Aanschaffen die tape of vinyl, je gaat het je niet beklagen!

JOKKE: 85/100

Tempel Wolf – Hirschgeweihmaskeraden (Vendetta Records 2023)
1. Hofgyldir
2. Der Welten Fall
3. Andrimur
4. Hirschgeweihmaskeraden