Sargeist, je kent ze wel, de true Right Direction die niet goed weten wat te doen op een podium. Op plaat daarentegen geen geklaag. Je weet wat je moet verwachten; zijnde een of andere lelijke selfie op de cover en trendy teksten uit het (zowel letterlijk als figuurlijk: immer minimalistisch) boekje. Als het over Sargeist gaat, moet ik altijd aan Monty Python denken, al zal de band zichzelf wel serieuzer nemen. Maar alle gekheid op een stokje, stiekem vind ik Sargeist in al zijn eenvoud en voorspelbaarheid een uitstekende band. Hun vorige werkjes, met “Let the devil in” met stip op nummer één, gooiden steevast hoge ogen. Als geen ander weten deze Finse heersers pakkende melancholie in hun spel te stoppen en “Feeding the crawling shadows” is daar geen uitzondering op. Duivelsgebroed nummer vier houdt het midden tussen snelle mineur akkoorden en meer uptempo Quorthon knipogen. Zoals dat altijd al is geweest. Er zijn echter twee grote verschillen met “Let the devil in“. Zo is naar oude gewoonte Dustsucker weer van de partij en wordt het geheel bedolven onder een lawine van ruis. Ik weet het wel te appreciëren. Ander punt is, dat de man met haaienogen niet enkel krijst, maar zich eerder van een bij wijlen soort, eerder misplaatste grunt bedient. Deze keer geen “Black fucking murder” of een instant orgasme zoals bij de voorganger, maar eerder een afwachtende houding. Voor zover dat mogelijk is bij een rechtdoorzee band als Sargeist heeft “Feeding the crawling shadows” meer tijd nodig. Het album luistert zeker lekker weg, maar blijft niet zo goed hangen. Ligt dat aan de kwaliteit van de nummers; minder goed riffs, weet je wel? Of ligt dat aan de kwaliteit van de nummers; ze moeten groeien? Laat het in het midden wezen.

Flp: 78/100

Sargeist – Feeding the crawling shadows (World Terror Committee 2014)
1. Feeding the crawling shadows
2. In charnel dreams
3. Unto the undead temple
4. Snares of impurity
5. Return of the rats
6. The unspoken ones
7. The shunned angel
8. Inside the demon’s maze
9. Kingdom below
10. Funerary descent