Hoewel “Dor” van het Nederlandse Turia reeds in november vorig jaar het levenslicht zag, neem ik toch nog even de moeite om deze vijf maanden later onder jullie aandacht te brengen, want dit moet zo ongeveer het beste debuut zijn dat ik het afgelopen jaar te horen kreeg. De Amsterdamse/Nijmeegse band werd in 2014 opgericht en bestaat uit het trio J (drums), T (vocalen) en O (gitaar) waarbij deze laatste ook actief is in Galg en Lubbert Das, tevens twee veelbelovende Nederlandse acts. Ik vraag mij naderhand af wat er bij onze noorderburen wel niet in het leidingwater moet zitten, want de prachtreleases die het afgelopen jaar op ons werden afgevuurd, zijn naderhand nog amper bij te houden. Jawaddedadde! Qua titel slaat “Dor” de nagel op de kop want we mogen veertig minuten lang vier uitgestrekte en uitgesponnen, doch uitzichtloze, dorre en van-alle-franjes-ontdane atmosferische black metal landschappen doorkruisen. Liefhebbers van Ash Borer (waar blijft die nieuwe plaat?), Fell Voices (waar blijft die nieuwe plaat?), Wolves In The Throne Room (waar blijft die nieuwe plaat?) of ons eigenste Wiegedood (waar blijft die nieuwe plaat?) zullen hier watertandend hun gebit op kapot bijten, want in afwachting van nieuwe releases van deze bands, ga je je met deze eerste van Turia absoluut niet vervelen. “Behoudenis” brengt mij vanaf de eerste seconde in vervoering met zijn repetitieve drumslachtingen, transcenderende riffstructuren en wanhopige echoënde oerschreeuwen. In “Ascese” wordt dit nog eens allemaal netjes overgedaan en hoewel deze song in het begin weinig lijkt af te wijken van de opener, kan het mij geen bal schelen want opnieuw is het volledig opgaan in de opgetrokken muur van grootse desolaatheid en het weidse spectrum aan gevoelens zoals hopeloosheid, eenzaamheid, uitzichtloosheid en nietigheid van de mens tegenover de kosmos. Naarmate dit nummer vordert, zakt het tempo totdat we bij “Zuiverheid” aanbelanden en het trio laat zien ook middels mid-tempo werk onze aandacht te kunnen vastklampen om slechts aan het einde van deze tien-minuten-durende track terug het gaspedaal in te duwen. Met het angstvallige “Halsstarrig de dood tegemoet” dat uitmondt in beklijvende ambient akoestiek, krijgen we een laatste pandoering van jewelste. Voor een cassetterelease is de productie fenomenaal als je natuurlijk het rauwe en (h)eerlijke karakter van de muziek in beschouwing neemt en daar komt nog eens bij dat de songs live ingespeeld werden. Zoals het het repetitieve karakter van deze muziek betaamt, staat deze hier de laatste dagen onafgebroken op repeat. Via het Portugese Altera Productions zou de vinylversie van deze underground parel in de maak zijn en ook Lubbert Das is bezig aan een volwaardige langspeler die via de gerenommeerde labels Amor Fati en Fallen Empire Records zou moeten verschijnen! Interessante vooruitzichten!

JOKKE: 87/100

Turia – Dor (Haeresis Noviomagi 2015)
1. Behoudenis
2. Ascese
3. Zuiverheid
4. Halsstarrig de dood tegemoet