De naar IJsland geëmigreerde Duitser Adrian Brachmann aka Äkth houdt er naast Äkth Gánahëth nog menig ander project op na. Eén daarvan is Níðstöng waarmee de muzikant zijn voorliefde voor Ildjarn, Sort Vokter en Nidhogg botviert, niet alleen muzikaal maar ook grafisch door het gebruik van hetzelfde lettertype en gelijkaardig artwork. Na de vorig jaar verschenen “Norðurríkið” demo is het nu met debuutlangspeler “The essence of eternity” tijd voor het échte werk.

Nog steeds wordt er een dynamisch luisterspel gecreëerd waarbij rustgevende, maar nogal lichtvoetig uitgevallen ambientcomposities afwisselen met primitieve en rauwe blackmetalsongs die doorgaans een heuse punk/black ’n roll vibe bevatten maar soms zoals in “Idols of the past” ook Gorgoroth-gewijs rechtdoor bangen. Het titelnummer bevat dan weer melodieuze trekjes. De sound heeft meer punch meegekregen vergeleken met de demo en de basic drums zijn nog steeds geprogrammeerd, maar daar storen we ons niet aan. De droge monotone scream van Äkth lijkt wat op de allereerste pogingen die je als tiener probeert te maken in het domein van blackmetalkrijszang en dat is eigenlijk niet verkeerd bedoeld.

Veel om het lijf heeft het allemaal niet en de korte songs zijn héél eenvoudig van structuur (ze zouden dan ook grotendeels geïmproviseerd zijn), maar daar draait de essentie van Ildjarn-Nidhogg worship en Sort Vokter’s “Folkloric necro metal” nu eenmaal om. Dat gaf Demstervold, die gelijkaardige muziek componeert bij Wroth, Haat en Orodruin, onlangs ook nog aan in ons gesprek. Wie zijn black metal graag met allerhande toeters en bellen opgesmukt heeft of van heel avontuurlijke/experimentele muziek houdt, zal hier niet veel aan vinden. Ik kan zo’n rechttoe-rechtaan plaat op tijd en stond best wel pruimen. Momenteel valt “The essence of eternity” enkel nog maar online te beluisteren maar Goatowarex zal later op het jaar ook instaan voor de fysieke releases.

JOKKE: 78/100

Níðstöng – The essence of eternity (Goatowarex 2021)
1. The Lake (Kleifarvatn)
2. Eternal forest
3. Idols of the past
4. Winter’s silence
5. The essence of eternity
6. Untamed hearts
7. A burial mound among the oaks
8. White moon
9. Well of black water
10. Trölladyngja
11. Helgufoss