Gelijktijdig met de split met Celestial Sword, bracht Erzfeynd ook een split met landgenoot Rraaumm uit, opnieuw een gelijkgestemde eenzaat. Deze verschijnt via het alom gerenommeerde Ván Records.

Nahtdrut Herlarecks heeft een uitstekend oor voor melodie, dat wordt heel duidelijk in “Khvärimonia“, een nummer dat de Erzfeynd soloman thematisch gezien niet vond passen op de EP en langspeler waar hij aan werkt. Het nummer start met een goeie ouwegetrouwe Burzum-vibe, de Duitstalige tekst wordt met passie gebracht en wanneer het refrein zich aandient, moeten we keer op keer denken aan “Where is my mind?” van de alternatieve rockband Pixies. Toeval of niet, dat leest u één dezer in het gesprek dat ik met deze muzikale duizendpoot voerde. De op leadgitaar vertolkte melodie is werkelijk om duimen en vingers bij af te likken. Daar waar het meer dan acht minuten durende nummer nog enigszins traag met een keyboardmelodie op gang komt, neemt het tempo doorheen de song geleidelijk aan toe. Straf dat de man eigenlijk nog niet zo lang aan het musiceren is en zich alle instrumenten zoals gitaar, bas, drum en keyboards op korte tijd aanleerde. Op het einde laat hij horen ook over een degelijke heldere zangstrot te beschikken. Hoedje af en héél benieuwd naar wat Erzfeynd muzikaal nog in petto heeft op de aanstaande langere releases.

Kant B wordt ingenomen door het van een vreemde bandnaam voorziene Rraaumm, waarachter MK van het lichtjes fantastische Häxenzijrkell, Iapetos en Lichtzehrer schuilgaat. Daar waar Erzfeynd’s black metal epische toetsen vertoont, is die van Rraaumm veeleer atmosferisch, hoewel zo goed als elke vorm van zwartmetaal natuurlijk op de één of andere manier wel met atmosfeer bezig is. Het tempo ligt hoger en de drums ratelen repetitief door waarover een begeesterende gitaarpartij, onheilspellend toetsenwerk en demonische vocalen zich voltrekken. Ook hier kruipen de duivels mooie melodieën onder je huid. Wanneer de keyboards de overhand nemen, hoor ik tevens een heel subtiele kosmische vibe genre Darkspace. Bij Rraaumm draait het in “Under starless heavens” overduidelijk om het neerzetten van een psychedelische trance. Ik moet precies debuut “Here, among the stars” uit 2020 toch maar eens te goei uitchecken.

Uitstekende split van deze twee Duitse one-man blackmetalbands!

JOKKE: 84/100 (Erzfeynd: 85/100; Rraaumm: 83/100)

Erzfeynd/Rraaumm – Split (Ván Records 2021)
1. Erzfeynd – Khvärimonia
2. Rraaumm – Under starless heavens