Instrumentalist v-KhaoZ en zanger Hellwind Inferion wisten onze eerder op het jaar al te verbazen met Embryonic Slumber’s debuutplaat “In worship our blood is buried“. En dat doen de heren nog eens lekker over met “Spectral katharsis“, de derde langspeler van Olio Tähtien Takana, wat Fins is en zo veel betekent als “creatuur achter de sterren”.

Dat v-KhaoZ over het talent beschikt om kosmische toetsentaferelen met epische grandeur uit zijn keyboard te toveren, wisten we al dankzij Vargrav en het eerder vermelde Embryonic Slumber. Ook hier druipt ’s mans voorliefde voor namen als Limbonic Art, Dimmu Borgir, Odium en andere symfonische blackmetalgrootheden uit de jaren ’90 als intergalactisch stalagtietslijm vanaf. Goede zet is dat de Fin zich opnieuw laat bijstaan door Hellwind Inferion (o.a. ook Desolate Shrine en Sargeist) want deze knakker beschikt over een uitstekend stel stembanden waarmee zo wat alle regionen van het blackmetalscreamwerk verkend worden. Bovendien weet hij o.a. in “Journey to the most high” ook op een beklijvende manier zijn heldere stem in te zetten, verhalend of zingend, iets wat niet veel blackmetalvocalisten gegeven is.

Ook al zijn de toetsen dominant en tieren de kosmische keyboardpatronen welig in deze furieuze pot black metal, toch passeren er ook enkele sterke gitaarriffs zoals ergens achteraan in “A sorcery written in stars“, de openingsriff van “The labyrinth of sleepless dead” en het meer gitaargedreven “Veri kirotussa yössä“. Hoewel de muziek best furieus is en het tempo doorgaans goed doorknalt, wordt er ook wel al eens wat gas teruggenomen zoals in “The servant’s heart“. Geen slecht idee daar “Spectral katharsis” op een kloeke 54 minuten afklokt. De plaat schiet na het inleidende “Enter the maw of souls” heel erg overtuigend uit de startblokken maar ook in de tweede helft van deze kosmische rollercoasterrit zitten nog enkele pareltjes verstopt zoals ondermeer het grootse titelnummer en het venijnige, opzwepende “Ego aeternum” waarin Hellwind Inferion zijn naam alle eer aandoet en helse stormwinden doorheen het universum laat galmen. Olio Tähtien Takana koos er niet voor om middels de nodige bombast het zwarte gat in te vliegen, maar doet zijn derde langspeler middels minimale duistere ambient uitdoven.

Kosmisch, majestueuze misantropie en ultieme duivelsverering zijn de kernwoorden waarmee Hellwind Inferion deze plaat omschrijft. Hier hebben we verder niet veel meer woorden aan vuil te maken behalve het feit dat liefhebbers van symfonische black metal hoogstwaarschijnlijk overstag zullen gaan voor dit magistrale “Spectral katharsis

JOKKE: 85/100

Olio Tähtien Takana – Spectral katharsis (Avantgarde Music 2021)
1. Intro – Enter the maw of souls
2. Towards the dying moon
3. Excrucior
4. A sorcery written in stars
5. Prophecies of pandemonium
6. Veri kirotussa yössä
7. The servant’s heart
8. Journey to the most high
9. The labyrinth of sleepless dead
10. Spectral katharsis
11. Ego aeternum
12. Outro – Into the everlasting shadow