Het Australische Hope Drone is een postblackmetalband die ons in tegenstelling tot veel genregenoten wel nog steeds uitstekend kan bekoren. Debuut “Cloak of ash” hakte onze emoties in 2015 aan diggelen en ook opvolger “Void lustre” was een prima plaat, doch niet zo overdonderend als diens voorganger. Het lijkt wel alsof het viertal zelf ook doorheeft dat veel postblackmetalbands in circkeltjes blijven draaien. Daarom besloten de heren het op hun nieuwe EP “Husk“, die tien jaar na de oprichting van de band in eigen beheer wordt uitgebracht, over een andere boeg te gooien.

De nieuwe werkwijze en stijloefening vergde vooral veel van drummer Francis Keil. Hoewel de vier nieuwe songs simpeler van structuur en opbouw zijn en blast beats haast een tweede natuur geworden zijn (in “Existere” en “Dwell” stuwen ze de muziek wel nog genadeloos verder), waren het vooral de stukken die om eenvoud en terughoudendheid vroegen, die naar eigen zeggen moeilijk waren voor de vellenmepper. Het moge duidelijk wezen dat de man zijn drumspel in een nummer als het repetitieve “Husk 0” of in de staart van afsluiter “Dwell” nu eerder als percussie omschreven kan worden.

Ook de gitaargedreven eb- en vloeddynamiek van “Void lustre” en “Cloak of ash” werd deels aan de kant geschoven ten gunste van een nieuw perspectief met zoals gezegd veel meer percussie maar ook bas op de voorgrond. De groots meeslepende opbouwen werden ingeruild voor de spanning van langdurige repetitieve passages met de incorporatie van synthesizer en noisetexturen die wat aan een Neurosis, Dirge of het oudste werk van Isis doen denken. Zo is de compacte opener “Inexorable” een kopstoot van jewelste met mechanische en semi-industriële flair.

Nu, het labeltje ‘postblackmetal’ kan nog steeds op “Husk” gekleefd worden hoor want de dynamische spanningsbogen zijn bijvoorbeeld in het meer dan elf minuten durende “Dwell” nog steeds aanwezig, zij het minder extreem, en ook de groots klinkende chaotische gitaarclimaxen kleuren de hemel met een stralende gloed. De gedeeltelijke nieuwe, wat mechanischer klinkende invalshoek valt eveneens als een geslaagd experiment te bestempelen. Je kan deze EP volgens het principe ‘name your price’ downloaden op Hope Drone’s Bandcamp-pagina, maar hopelijk valt “Husk” weldra ook fysiek te scoren!

JOKKE: 82/100

Hope Drone – Husk (Eigen beheer 2021)
1. Inexorable
2. Husk 0
3. Existere
4. Dwell