Gelderland, de grootste provincie van Nederland, is op gebied van zijn natuur en lokale folklore een vat vol inspiratie voor heel wat blackmetalbands, denk maar aan Fluisteraars, Iskandr, :Nodfyr:, Bezwering, … Aan dit rijtje kunnen we nu ook Erscheinung toevoegen, het geesteskind van MJWW (ofte Kobold in dit geval), tevens actief in de laatste twee opgenoemde bands. Met “Introductie in de laaglandse mysteriën” levert hij een eerste EP aan die in de laatste dagen van 2021 via New Era Productions op tape werd uitgebracht (en dat zal blijkbaar ook het enige fysieke formaat zijn). Zoals de titel al enigszins aangeeft, beperkt Erscheinung zich echter niet louter tot legendes van enkel Gelderland.

Drie songs bevat deze op 150 exemplaren beperkte tape, die gezamenlijk op achttien minuten speeltijd aftikken en waarbij elk nummer een eigen smoelwerk heeft. Opener “Hémänneken” trakteert ons op vrij rauw en grauw geproduceerde black metal met een dunne en analoge sound, een hoog uptempo rockend gehalte qua riffwerk en met effecten bewerkte screams die vrij ziekelijk klinken. “Moerasstaar” valt dan weer 100% als rustgevende ambient met minimale percussie, vervormde verhalende stem en sacrale koorzangen te bestempelen. Ideaal om bij in slaap te dommelen zeker wanneer er aan het einde nog een sample van een kabbelend beekje aan te pas komt (en dat is positief bedoeld!). Afsluiter “Het dodenros” combineert het beste van deze twee werelden. Het nummer start en eindigt met veel (mid-tempo) schwung – haast alsof we het Noorse Khold aan het werk horen – maar al snel vergezellen een monotone, maar bezwerende en naargeestige ambient-achtige melodie en een bevreemdende spoken word-sample zich in dit folkloristisch luisterspel wat het er een uitermate bedwelmende ervaring van maakt die iets Urfaust-achtig heeft.

De gemene deler van deze drie tracks is ontegensprekelijk de bezwerende aard van de muziek, of er nu versterkers aan te pas komen of niet. Persoonlijk had ik het ambientnummer als laatste geplaatst wat de flow wat meer coherent had gemaakt, maar dat is uiteindelijk maar muggenziften. Mijn interesse in meer is bij deze gewekt en ik ben vooral benieuwd hoe een volledige langspeler van Erscheinung zou kunnen uitdraaien want de mogelijkheden met deze mix van zwartmetaal en ambient liggen vrij breed.

JOKKE: 80/100

Erscheinung – Introductie in de laaglandse mysteriën (New Era Productions 2021)
1. Hémänneken
2. Moerasstaar
3. Het dodenros