Liefhebbers van de band – waar ik mezelf bijreken – hebben er vijf jaar en ettelijke demotapes, spits en EP’s op moeten wachten, maar eindelijk is die eerste langspeler van Forbidden Temple een feit. Gramschap is de verdeler des doods van dienst en op 18 februari jongstleden werden de tape- en – wonder boven wonder – CD-versie uitgebracht; op de vinyluitgave is het nog even wachten. In afwachting daarvan dan toch de tapeversie van “Step into the black pentagram” maar al aangeschaft: een transparante paarse by the way. Tijdens het koopproces werd duidelijk dat het duo Tenebrae en Agaliarept simultaan in eigen beheer nog een zoveelste demo uitbrachten, getiteld “Pact with evil” en vastgelegd op een oranje cassette. Diens review krijgen jullie er hieronder gratis ende voor niks bij.

Beginnen doen we met de langspeler die bijna twee jaar sinds de eerste opnamesessie in de maak is geweest. Van de verrotte en radicale formule van traditionele black metal die we kennen van de voorgaande releases werd geen duimbreed afgeweken, en gelukkig maar! De heren Tenebrae (gitaar) en Agaliarept (drums en zang), bijgestaan door L (keyboards en drumcomputer op het intermezzo “Sword and chain“) en E (bas en akoestische gitaar), hebben duidelijk een voorkeur voor oude Poolse black genre Graveland en Behemoth (niet verwonderlijk als je weet dat één van beide heren op bijna elke bandfoto met een shirt van diens laatste “…From the pagan vastlands” ‘grim ende true‘ staat te wezen). Het tempo ligt doorgaans niet al te hoog, hoewel een nummer als het met een huppelend drumritme uit de startblokken schietende “Altar under the moon” toch ook wel lekker ouderwets van jetje geeft. Maar doorgaans dus eerder mid- tot downtempo beats met de volle aandacht voor atmosfeer, iets waar de veelvuldig ingezette spookachtige typische jaren ’90 keyboards zeker ook tot toe bijdragen. Agaliarept bedient zich van screams maar gooit af en toe ook gore bestiale vox in de strijd die erg angstaanjagend klinken. Misschien maakt het feit dat Forbidden Temple landgenoten zijn ons minder kritisch en ietwat chauvinistisch, maar wij kunnen deze acht conservatieve blackmetalcomposities uitermate goed smaken, ook al laten de heren absoluut niets nieuws onder de zon horen. Forbidden Temple is terecht één van de vaandeldragers van “recente”‘ underground BEBM.

De sound van “Step into the black pentagram” luistert lekker ouderwets en organisch weg, maar door de mastering die de acht nummers ondergingen klinkt de tape toch naar behoren. Dat kunnen we echter niet zeggen van de demo “Pact with evil” waarbij de geluidskwaliteit heel wat te lijden heeft onder volumespelingen. Het maakt dat deze intro en drie songs dan ook een heel stuk primitiever uit de boxen knallen, voeg dus gerust een fikse scheut Beherit aan het geheel toe. Het slepende, noisey “Mystery gates” valt op deze demo met zijn industriële, geprogrammeerde (?) drumbenadering op. De songs zijn dik ok en de vocalen klinken woester dan op de langspeler, maar een iets betere productie had geen kwaad gekund, hoewel dat na meerdere luisterbeurten minder storend is en enkel aan de snellere stukken enigszins afbreuk blijft doen.

Naar online geluidsfragmenten is het tevergeefs zoeken, vandaar dat we hieronder doorlinken naar een aflevering van De Pankraker waarin “From the shroud of evil” van “Step into the black pentagram” in première ging.

Forbidden Temple – Step into the black pentagram (Gramschap 2022)
1. Unholy night of Satan
2. From the shroud of evil
3. Sword and chain
4. Altar under the moon
5. Scythe of pestilence and gore
6. Witches’ circle
7. My spirit is rot
8. Acéphalic rites (in the forest of darkness)

JOKKE: 84/100

Forbidden Temple – Pact with evil (Eigen beheer 2022)
1. Intro
2. Pact with evil
3. Mystery gates
4. Pagan invocation

JOKKE: 78/100