The Astral Serpent, man achter ondermeer Blutumhang, Fåvnesbane, Perverse, Viridescent Funeral, Wolfswut en Crucifixon Bell heeft duidelijk last van een gespleten persoonlijkheid want na debuutlangspeler “Eternal grip of the nocturnal empire” verschenen maar liefst vijf opeenvolgende splitreleases waarvan deze met Krieg, één van de hoekstenen van USBM, de meest recente is. Het leuke aan Krieg’s bijdrage is dat de drie aangeleverde nummers hun eerste opnames sinds 2014 en eerste nieuw werk sinds 2018 betreffen. Maar eerst werken we ons doorheen de vier composities van Crucifixion Bell, waarbij “Benevolent whore, dethroned for eternity” een Judas Iscariot-cover is.

Ik schreef het al in de review van Crucifixion Bell’s split met Valac, maar ook hier laat de Amerikaan horen dat hij graag dierlijke en bestiale vibes in zijn dodelijke black metal verwerkt. Dat uit zich in vervaarlijke vocalen, woest hakkend drumwerk en een turbulent ronkende basgitaar. Voorts slopen er heel wat noise-elementen in de intro “Swarm of the decimated” en outro van “Hand of the night“. Zo wat elk Crucfixion Bell-nummer staat garant voor ronduit vernietigende black metal die van begin tot eind verdomd meedogenloos is. Neem nu “Void of the merciless” bijvoorbeeld. Aangedreven door een daverende en kloppende ritmesectie creëren de wervelende gitaarriffs een gevoel dat op de een of andere manier zowel extatisch als somber is. Meanderende en grillige arpeggio’s voegen een vreemd, haast misselijkmakend gevoel toe terwijl vraatzuchtig gegrom en afschuwelijke kreten wrede sensaties toevoegen. Ook de Judas Iscariot-cover is heel wat zwaarder en bruter dan het origineel van de hand van Akhenaten.

Dankzij de mastering van Alex Poole verloopt de overgang naar Krieg heel subtiel en haast onopvallend, dikwijls is het anders op een split. Krieg anno 2022 bestaat uit zanger Neil Jameson, drummer J. dost, gitarist/muzikale duizendpoot Alex Poole en bassist B. Durrant. De heren mogen dan ondertussen weer enkele jaren ouder zijn en reeds 25 zwartgallige en miserabele jaren op de teller hebben staan, Krieg’s messcherpe composities zijn er na al die tijd niet minder bot op geworden. Doorheen Krieg’s muziek loopt soms al eens een haast sludge-achtige sensatie wat maakt dat het totaalplaatje hard en log beukt: hamerende drums, dreunende bastonen, broeiende gitaren en de werkelijk brandende zang van Jameson hebben een verschroeiende impact. Het einde van “Pulsation on the last day of winter” laat echter ook kort wat ruimte voor een meer gemoedelijke adempauze met clean gitaargetokkel alvorens terug dood en verderf uit te ademen.

Prima split van één oudgediende en één meer recente USBM-act die aan mekaar gewaagd zijn en er alle twee in slagen een oncomfortabel gevoel bij de luisteraar op te wekken.

JOKKE: 80/100 (Crucifixion Bell: 79/100; Krieg: 81/100)

Crucifixion Bell/Krieg – Split (Deathprayer Records/GoatowaRex/Crown and Throne 2022)
1. Crucifixion Bell – Swarm of the decimated
2. Crucifixion Bell – Void of the merciless
3. Crucifixion Bell – Hand of the night
4. Crucifixion Bell – Benevolent whore, dethroned for eternity (Judas Iscariot cover)
5. Krieg – Incantations of suffering souls
6. Krieg – Pulsation on the last day of winter
7. Krieg – The nights are long but the years are short