In juni was het nog de beurt aan Candelabrum om ons in de vorm van “Nocturnal trance” een heerlijke rauwe blackmetalplaat voor te schotelen en een maand later komt Black Cilice, die andere populaire Portugese band in het nichegenre, met nieuw plaatwerk op de proppen. Na het geweldige “Banished from time” uit 2017 viel opvolger “Transfixion of spirits” twee jaar later voor ons als een teleurstelling te omschrijven. De twee songs tellende EP “Tomb emanations” liet eind vorig jaar terug het allerbeste vermoeden, dus toch best benieuwd naar wat “Esoteric atavism“, de zesde langspeler alweer, te bieden heeft.

Rammelende, jengelende, overstuurde en zwaar galmende rauwe black metal, of wat had u nu gedacht? Ten opzichte van de vorige platen zijn de riffs directer, de experimenten subtieler en de nummers ietwat korter. Op de meest recente editie van Thronefest liet Black Cilice wederom horen – hoewel geplaagd door enkele technische storingen – dat de band live een heel wat properder geluid weet neer te zetten dan op plaat waar er steevast eerder voor een anti-productie lijkt gekozen te worden. Ook nu is het met andere woorden geconcentreerd op zoek gaan naar die melodieuze basis die diep onder de feedback en kletterende productie verborgen zit. De ene keer al gemakkelijker te detecteren (bijvoorbeeld in “Channeling old power“, “Atavistic reconnection” en “Triumph over eternity“) dan de andere. Succes ermee!

De titel is in elk geval goed gekozen want Black Cilice is esotherisch in het extreme en ook atavisme vormt een hoeksteen van deze plaat. Er is namelijk een soort van erfelijke terugslag waarneembaar naar de geboorteweeën van de band waarbij oude spirituele energieën opgezocht worden. “Esoteric atavism” sluit af met het ietwat afwijkende en meer ritmische “Towards transcendence“, maar slaagt er niet in om me 35 minuten lang op een transporterende en transcendentale trip te krijgen. Black Cilice staat nog steeds garant voor een breed gescreende hysterie waarbij er als luisteraar twee opties zijn: jezelf erin verliezen… of vermijden.

JOKKE: 75/100

Black Cilice – Esoteric atavism (Iron Bonehead Productions 2022)
1. Beyond the veil
2. Channelling old power
3. Spiritual poisoning
4. Atavistic reconnection
5. Triumph over eternity
6. Towards transcendence