Midden juni viel er een mooi Erzfeynd-pretpakket op mijn deurstoep met daarin een shirt, patch, enkele stickers en flyers maar bovenal drie nieuwe tapes. Nahdrut Herlarecks, het alleenheerschap achter deze Duitse blackmetalband, maakt op die manier een duidelijk statement dat zetelhangen niet aan hem besteed is. Reeds eerder verschenen er twee splits (één met Celestial Sword en één met Rraaumm) en nu dus een soort van trilogie aan EP’s en een single waarvan tweederde van de trilogie en de single voor het gemak in deze overkoepelende review onder de loep nemen.

Starten doen we met “Behaft.Bekehrt” die met zijn 36 minuten speeltijd (of 43 als je de exclusieve ambienttrack “Gotsdinst” meetelt) de langste van deze drie releases is geworden. De muzikant was zo vriendelijk me een kopie van de op 24 stuks gelimiteerde tapeversie van Erotick Records te bezorgen. Maar geen paniek want “Behaft.Bekehrt” wordt in de toekomst door Ván Records op CD en vinyl uitgebracht en Mortal Rite Records zal de “echte” taperelease verzorgen. “Geen black metal zonder de duivel”, zei Nahdrut Herlarecks in het gesprek dat we vorig jaar hadden en dat vertaalt de “aartsvijand” met andere woorden in een dik half uur aan black metal met als doel het uitdrijven van de Heilige Geest en het aanroepen van de duivel. U weze gewaarschuwd! In Erzfeynd’s zwartmetaal is zeker in de eerste paar nummers voldoende ruimte voor opsmuk zoals dikke, volle en bombastische toetsenpartijen (“Anrvffvng des Tevffels Oberion“) of middeleeuws aanvoelende akoestische passages (“Dämoniakvs“) die als doel hebben de luisteraar naar ver vervlogen tijden te deporteren, of je het nu wilt of niet. Nahdrut Herlarecks proest de Duitstalige teksten met lekker smerige en sappige screams uit die vrij dicht vooraan in de mix staan; in “Locvs infestvs” klinkt hij haast bezeten (ofwel trapte hij in de studio per ongeluk op een rondslingerend Legoblokje). Op de A-kant wilt Erzfeynd geen snelheidsrecords breken, maar op de B-kant gaat het tempo toch gevoelig de hoogte in zoals bv. in de naar Von-neigende start van het door old-school elementen doordrongen, wat meer primitieve “Terricvlamenti noctvrni“. Ook de naar postrock neigende gitaarmelodieën van “Locvs infestvs” en het haast als een horrorsoundtrack klinkende einde van “Firnoman” (dixit mijn vriendin) flitsen als bliksemschichten doorheen het luchtruim. Leg die smartphone aan de kant, zadel je paard, blink je harnas op, scherp je zwaard en trek erop uit!

De tweede release die we onder de loep nemen werd “Wyrm” gedoopt en is een single waarop twee composities over draken, de dood en de duivel prijken (dat maakt het hoesontwerp instant duidelijk), die eerst als tape verschijnt en nadien ook als 7 inch. Het meer dan negen minuten durende, akoestisch startende “Vnrvher” is eerst aan de beurt en zoals je kan verwachten bij black metal die draken bezingt (en als geel/rode glittertape wordt uitgebracht), mogen daar al eens wat fantasytoetsen bij aan te pas komen, maar niet in lachwekkende overdaad. Nahdrut Herlarecks zet zijn stembanden meermaals op een getormenteerde manier in, maar hij zorgt voor extra variatie door ondermeer ook cleane (koor)zang te brengen en te fluisteren. In het gitaarspel sluipen trouwens meermaals van die typische postrockcrescendo’s die een warme gloed aan het nummer toevoegen en het daarmee eigenlijk verre van gevaarlijk doen klinken. Moet ook niet perse en het geluid dat Erzfeynd hier neerzet is enerzijds best uniek klinkend, maar voelt anderzijds zo Duits als ein Bratwurst mit Sauerkraut aan. “Lintwvrm ime Pallatz” klinkt wat agressiever en vormt op veel vlakken de overtreffende trap van het eerste nummer: meer toetsen, meer vocale bombast, meer glorierijke melodieën. More is more in dit geval, hoewel ik mij goed kan inbeelden dat Erzfeynd hier voor velen te cheesy klinkt en eind jaren ’90 misschien zou weggelachen zijn als een potsierlijke Last Episode-band. Ook ik heb hier een schizofreen gevoel bij want de ene keer vind ik deze twee haast musical-achtige composities heel genietbaar en het andere moment klinkt het me allemaal als overdaad.

Dan rest er ons nog “Muspilli” (eigenlijk de eerste EP waaraan Nahdrut Herlarecks werkte, maar die hij een tijdje liet sudderen) waarvan de CD- en LP-versie via Ván Records zullen verschijnen en de tape via Messe Noire Productions. In een half uur tijd volgen, na een keyboardgedreven introductie, nog vier volwaardige songs die een verzameling van verschillende apocalyptische ideeën en beelden herbergen. Veel melodielijnen, of ze nu op gitaar of keyboard verwekt worden, klinken triomfantelijk of verheven en bevatten soms zelfs een positieve flair wanneer die postrockcrescendo’s weer opduiken en dat met het titelnummer als beste voorbeeld. Ondanks het groot arsenaal aan toeters en bellen dat letterlijk ingezet wordt, klinkt Erzfeynd op deze release bij momenten (o.a. in “Perchtentanz“) naar mijn gevoel ook wel het meest grimmig, opzwepend en bezeten. Opnieuw valt de vocale variatie weer heel hard op: heldere koorgezangen (die vooral in “Uuorolti firuuurt” en slotfase van “Victus” heel erg sfeerbepalend zijn) wisselen met het grootse gemak ziekelijk gekrijs af; de Duitstalige teksten worden sappig in het rond gespuwd. Die koorzang maar ook bv. de Keltisch aandoende melodie aan het einde van “Perchtentanz“, de folky start van “Uuorolti firuuurt” of de akoestische passages en oorlogsdrums in afsluiter “Victus” geven Erzfeynd meermaals een heidense vibe mee. Op “Muspilli” klinkt Erzfeynd wat mij betreft het meest all round en compleet, inclusief sterke melodieën. Straf hoe één muzikant composities met zo veel verschillende facetten tot een goed einde kan weten brengen. Dat getuigt van een goede visie. Duitse black op zijn best!

Het derde deel van de EP-trilogie getiteld “FIVRRIST” staat ondertussen ook in de steigers en bevat o.a. het reeds digitaal te beluisteren nummer “WAZGEWIDERO“, een ode aan LAM die de ingewijden wel zullen kennen van o.a. Sanguine Eagle of Hand Of Glory. Blijkbaar waren beide heren aan een samenwerking/-zwering bezig maar daar stak Magere Hein een stokje voor. Bezig bazeke onze Nahdrut Herlarecks!

Erzfeynd – Behaft.Bekehrt (Erotick Records 2022)
1. Anrvffvng des Tevffels Oberion
2. Dämoniakvs
3. Terricvlamenti noctvrni
4. Locvs infestvs
5. Firnoman
6. Gotsdinst

JOKKE: 82/100

Erzfeynd – Wyrm (Ritual Abuse Records 2022)
1. Vnrvher
2. Lintwvrm ime Pallatz

JOKKE: 78/100

Erzfeynd – Muspilli (Messe Noire Productions/Ván Records 2022)
1. Fewerflam
2. Muspilli
3. Perchtentanz
4. Uuorolti firuuurt
5. Victus

JOKKE: 85/100