“Vroeger was alles beter, zeker black metal” is een veelgehoord statement in de blackmetalscene dat niet alleen door brompotten en oude knarren verkondigd wordt, maar ook veel millennialmuzikanten scharen zich achter deze uitspraak. De twintigjarige Forlorn die Ancient North in zijn eentje bestuurt en er ook nog Necroseer op nahoudt, maakt dat duidelijk op zijn debuutplaat “The gates” waarvan het albumcoverartwork gerust als een ode kan gezien worden aan Gorgoroth’s “Antichrist“. Als dan ook Darkthrone nog eens de revue passeert in de vorm van een cover, hoef ik er helemaal geen zwart/wit-tekeningetje meer bij te maken over welke vorm van zwartmetaal we hier 38 minuten lang voorgeschoteld krijgen.

Na een winderige introductie laat “A glimpse ov eternity” een herkenbare sound horen voor al wie houdt van de platen die Gorgoroth op Malicious Records uitbracht, de roemruchte trilogie van Darkthrone, het oudste werk van Ancient of Immortal’s “Pure holocaust“. Zwartmetaal dus dat van alle overbodige franjes gestript is en dat een zwart/wit-verhaal schetst met niet meer dan één gitaar, één drumcomputer en één stem. De nummers zijn vrij lineair (en stoppen soms nogal abrupt) en voor technische hoogstandjes ben je hier aan het verkeerde adres, maar het duistere gevoel en de grimmige atmosfeer zitten goed. Het tempo ligt vrij hoog en de productie is rauw, maar toch klinken de songs vol en de geprogrammeerde drums storen niet doordat de basdrum niet te digitaal klinkt. Enkel is de pauze tussen de verschillende nummers wat te lang. “Graven tåkeheimens saler” vormt een punt van herkenning, ook al is het een minder voor de hand liggend nummer van “Transilvanian hunger“, maar ook de eigen composities klinken vanaf de eerste luisterbeurt best vertrouwd in de oren.

Eén van de valkuilen voor one-manbands is dat kwantiteit over kwaliteit gaat regeren. In het geval van Ancient North volgde enkele maanden na dit uitstekende debuut nog de twee-songs-tellende EP “Berzerker” en een tweede full-length “The nine realms” en spijtig genoeg trapt Forlorn hier met beide voeten in die booby trap: “Berzeker” was al een pak minder, maar wat Forlorn op zijn tweede langspeler laat horen is gewoon ondermaats: 51 minuten ongeïnspireerde black metal met een extreem storende en slecht klinkende alsmaar rechtdoor hakkende drumcomputer, maakt het zelfs moeilijk om de hele rit uit te zitten. Gelukkig beseft de jonge Amerikaan dit euvel ook wel ergens en is hij bereid van zijn fouten te leren, zoals jullie eerstdaags kunnen lezen in het interview dat ik met de muzikant had.

Dat Forlorn met Ancient North wel degelijk een geslaagde ode aan jaren ’90 black metal kan brengen, laat hij duidelijk horen op “The gates“. Neem nu dus je tijd, laat je songs wat rijpen en kom met een geslaagde opvolger aub!

JOKKE: 77/100

Ancient North – The gates (Iron Bonehead Productions 2022)
1. Intro
2. A glimpse ov eternity
3. Rites ov the demon race
4. Deicide warriors ov the abyss
5. Forsaken mountain ov the storm race
6. Devourer ov souls
7. Graven tåkeheimens saler (Darkthrone cover)
7. The gates