Als je als band drummer Nils “Dominator” Fjellström (o.a. ex-Dark Funeral, In Battle, Horde Of Hel) in de gelederen hebt, dan is dat niet om een bakje slepende doom te spelen, maar extreme metal waarin niet aflatende drumsalvo’s, blastbeats en rollende basdrums centraal staan. Dat is dan meteen ook wat we te horen krijgen in “I djevelens skygge“, de opener van Nordjevel’s derde volwaardige wapenfeit “Gnavhòl“, opvolger van het in 2019 verschenen “Necrogenesis” en het self-titled debuut uit 2016. En als je Destructhor (ex-Morbid Angel, Myrkskog, Odium, ex-Zyklon) je gitarist mag noemen, weet je ook meteen dat de gitaarriffs genadeloos shreddend, vurig, vlammend en van een vleugje thrash voorzien zullen zijn. De rest van de Nordjevel line-up bestaat uit zanger/stichtend lid Doedsadmiral (o.a. Doedsvangr, Horde of Hel, ex-Enepsigos) en bassist DezeptiCunt (o.a. ex-Ragnarok). Allemaal mannen die hun instrument behoorlijk goed beheersen en het klappen van de zweep kennen…en die zweep gaat er genadeloos op of wat had u gedacht?

De negen nieuwe composities die thematisch gezien handelen over onderwerpen zoals oorlog, vernieling en esoterische ideeën en die we 50 minuten lang over ons uitgestort krijgen, knallen dan ook verschroeiend hard en diep als een precisiebombardement uit je boxen. De generische productie inclusief zwaar getriggerde drumsound (en cymbaalbelgetokkel dat als brekend glas klinkt) die doorgaans voor dit soort ziedend en niet aflatend zwartmetaal bestemd is, tekent ook hier spijtig genoeg dankzij Fredrik Nordström (o.a. Dimmu Borgir, In Flames, Soilwork, Dark Tranquility) present en zal meteen ook een groot deel luisteraars (zij die het graag wat rauwer hebben en meer ondergronds zoeken) doen afhaken.

Nu moet ik wel zeggen dat het kwartet zijn best heeft gedaan om toch niet in een al te rechtlijnig blastfestijn te verzanden. Songs als “Satan’s manifest“, het slepende, erg melodieuze en meer dan tien minuten durende “Endritual” of de start van het titelnummer laten dan ook al eens wat meer ruimte tussen opeenvolgende noten. Het drumspel van Dominator zullen sommigen – ondanks de barbaarse snelheden – misschien net wat te rechtlijnig en saai vinden, hoewel ik dit liever heb dan van die technische drummers die elke drie seconden een ander ritme uit hun mouw schudden. Verder zorgen leuke details zoals samples links en rechts voor een gesmaakte afkruiding en worden ook melodieuze gitaarleads niet geweerd.

Algemeen beschouwd klinkt deze derde worp wat donkerder, technischer en dynamischer dan de voorgaande platen. Het album start best sterk, maar vijftig minuten (of 55 indien je een versie met bonusnummer “Twisted psychosis” op de kop tikt) blijkt een lange rit en zit te zijn als je muziek de nodige creativiteit en inspiratie mist en het eindresultaat door de standaardmix eigenlijk wat ziel- en identiteitsloos wordt. De muzikale skills staan buiten kijf, alleen draait het daar niet altijd om. De snelheidsduivels die de vorige platen van Nordjevel konden smaken, zullen zich allicht ook aan “Gnavhòl” geen buil vallen.

JOKKE: 76/100

Nordjevel – Gnavhòl (Indie Recordings 2022)
1. I djevelens skygge
2. Of rats and men
3. Satan’s manifest
4. Within the eyes
5. Gnavhòl
6. Antichrist flesh
7. Spores of gnosis
8. Gnawing the bones
9. Endritual
10. Twisted psychosis (Bonus track)