Wanneer de twee illustere heerschappen The Spectre (o.a. Old Tower, Tirgûl, Vaal en Fir) en Yrch Malachi (o.a. Demstervold, Haat, Orodruin en Tirgûl) hun gecorpsepainte hoofden samensteken, weet je eigenlijk al op voorhand dat het zwartmetaal dat daaruit voortvloeit van traditionele aard zal zijn, mogelijks een vleugje keyboards bevat en een organische productie zal hebben. En dat is niet anders op “Codex cruor“, de tweede langspeler van Blood Tyrant. Ik had ergens nog verwacht om nieuwe versies te horen van enkele songs van de prima demo “The realm that brings forth death” uit 2019, maar “Codex cruor“, momenteel al op tape en CD te scoren via Tour de Garde (met exclusieve Europese distributie via New Era Productions), bevat 26 minuten aan nieuw materiaal. Dat mag niet zo veel lijken, maar ook debuut full-length “Aristocracy of twilight” klokte op net geen half uur af. Die relatief korte tijdspanne is echter voldoende om ons volledig onder te dompelen in het mysterieuze zwartmetaal van weleer, toen we met een broek vol spanning op onze kamer zaten en de geheimen van de duistere kunsten zich langzaam aan ons presenteerden.

We horen in een mid-tempo nummer als “Wraiths of the scarlet tombs” of afsluiter “In the sanguinecrotic citadel” dan ook echo’s van symfonisch getinte black metal genre oude Dimmu Borgir en Gehenna terug. Elders noteren we een vleugje Dødheimsgard en ook oude-Mayhem laat zich in sommige riffs zoals de duistere akkoorden van het titelnummer (met lekker bezeten krijswerk) als referentie optekenen. Het dungeonynthgehalte is eerder beperkt en is voorbehouden voor het intermezzo “Charred remains of time“. Qua dynamiek zit het snor want het duo musiceert op verschillende snelheden gaande van slepend mid-tempo werk tot snellere uitbarstingen, en dat dikwijls binnen één en hetzelfde nummer zoals opener “Arise from the tyrant’s catacombs” al meteen laat horen. Aan het einde van “Scythe of the everburning sovereign” belanden we haast in zompige doomregionen.

Op zich ligt het geluid van Blood Tyrant niet zo gek ver weg van een Vaal of Tirgûl, maar als we Metal Archives moeten geloven zou uit beide bands de stekker getrokken zijn. Wat jammer! Dit Blood Tyrant zou echter na twee jaar inactiviteit dan weer een tweede leven gekregen hebben met dit “Codex cruor“, een uitstekende release vol traditionele en ongecompliceerde black metal (die nergens nodeloos lang gerokken wordt) en de jaren ’90 doet herleven, als resultaat.

JOKKE: 85/100

Blood Tyrant – Codex cruor (Tour de Garde 2022)
1. Arise from the tyrant’s catacombs
2. Wraiths of the scarlet tombs
3. Codex cruor
4. Skeletal haunter of the morbid forest
5. Scythe of the everburning sovereign
6. Charred remains of time
7. The black warden
8. In the sanguinecrotic citadel