Je hebt splits waarop twee of meer bands enkele songs aanleveren en punt aan de lijn. Maar je hebt er ook die eerder als een heuse dieperliggende samenwerking aanvoelen. Dat laatste is het geval met “Van grond“, een 10 inch split-release waarop het sinds jaren met elkaar bevriende Utrechtse Terzij De Horde en Ggu:ll uit Tilburg de krachten bundelen. Voor de aanloop van deze release moeten we wel even terug de tijd ingaan, namelijk naar het moment waarop beide bands in de studio zaten om aan hun laatste albums te sleutelen. Het pandemiebeestje maakte het hen moeilijk te connecteren, maar toch ontstond plots het gekke maar geniale idee om met elkaars drumtracks aan de slag te gaan en zo met elkaar verbinding te zoeken. Bouwen van onderaf op een plattegrond zonder enig idee te hebben van het gebouw dat erop zal komen. Deze nieuwe modus operandi dwong beide bands om anders te werk te gaan. Overgangen dienden opnieuw te worden geïnterpreteerd. Drumfills lokken bepaalde melodieën uit. Tempowisselingen die in de oorspronkelijke context organisch klinken, werpen zichzelf op als struikelblokken die overwonnen moeten worden. Het resultaat van deze opmerkelijke samenwerking werd eenmalig live voorgesteld op de Roadburn-editie van 2022 en dankzij Consouling Sounds – muzikaal huis van beide bands – wordt op Record Store Day 2023 de fysieke release van dit muzikale experiment beschikbaar gesteld.

Het interessante aan “Van grond” is dat beide bands niet helemaal in hetzelfde muzikale straatje zitten. Terzij De Horde brengt een explosief amalgaam aan progressieve black metal en doom met een rauwheid die aanleunt bij extreme hardcore en chaotische screamo. De muziek van Ggu:ll daarentegen is heel wat minder snel en extreem en is eerder minimalistisch van opzet met elementen uit loodzware doom en op diens laatste langspeler ook heel wat blackmetalvibes.

Als eerste track krijgen we “Cheiron” voor de kiezen, de explosieve en onstuimige opener van het in 2022 verschenen “In one of these, I am your enemy” waarop de blastbeats en in salpeterzuur gedrenkte riffs aan een rotvaart voorbij denderen. De ritmische en doomy intro past nog enigszins bij Ggu:ll’s muziek, maar nadien dienen de Tilburgers buiten de lijntjes te kleuren voor hun versie die “Poison arrow” gedoopt werd. Aanvankelijk geen geselende tremeloriffs in hun aanpak, maar beukende en, weliswaar zwartgeblakerde, sludge die het contrast opzoekt met de razende drumtrack van Richard Japenga, hoewel Ggu:ll gaandeweg toch ook meer naar een razend blackmetalbeest transformeert. Benieuwd of de heren de smaak te pakken hebben gekregen om in de toekomst ook in de eigen muziek eens met blastbeats te experimenteren.

Falter“, de eerste song (na een intro weliswaar) van Ggu:ll’s vorig jaar verschenen “Ex est” kan qua tempo haast niet verder van “Cheiron” afliggen en laat trage, maar ultra heavy muziek horen waarin de geest en intensiteit van een Amenra al eens durft rondwaren. Niet verwonderlijk dat het Utrechtse kwintet dus ook de eerder doomy elementen uit haar eigen sound dient op te zoeken daar waar het voor Ggu:ll net andersom was. De climax waar de heren naar toe werken is om duimen en vingers bij af te likken en het gitaarspel is wederom erg geestdriftig.

Afzonderlijke scores toekennen aan de twee Frankenstein-tracks zou niet passen in dit geval dus houden we het op een gezamenlijk eindoordeel dat heel positief is uitgevallen. Extra punt trouwens voor de manier waarop de initialen van Terzij De Horde in het Ggu:ll-logo verwerkt werden.

JOKKE: 83/100

Terzij De Horde & Ggu:ll – Van grond (Consouling Sounds 2023)
1. Terzij de Horde – Cheiron
2. Ggu:ll & Terzij De Horde – Poison arrow
3. Ggu:ll – Falter
4. Terzij De Horde & Ggu:ll – A robe of words