Met puike releases van ondermeer Lamp Of Murmuur, Ossaert, Verwoed en Faceless Entity is het Nederlandse Argento Records aan een sterke opmars in de underground bezig. Tussen nieuw werk van Lamp Of Murmuur en Ossaert verschuilde zich ook “…Of fathomless depths” van het Duitse Moribund Mantras. Deze zwartgeblakerde doom/postmetalband was voor mij een onbeschreven blad, maar de Duitsers lopen blijkbaar toch al een dertien jaar lang op onze vervloekte aardkloot rond en brachten in die tijd een EP, twee singles en de langspelers “Into nothingness” (2017) en “Golden void” (2020) uit, echter op relatief kleine schaal en labels waardoor deze releases me volledig ontgingen. Dankzij Argento Records maak ik nu een eerste keer kennis middels “…Of fathomless depths“, de derde full-length die echter op net geen half uur afklokt.

Ik moet zeggen dat mijn eerste date met deze Duitsers de voorbije weken al snel leidde tot meerdere afspraakjes want hun mix van doom, post- en black metal klinkt erg expressief en overtuigend. Wanneer opener “Sinking – Floating” na het intro en op het ritme van druk roffelende drums erg groots, pakkend, apocalyptisch en weids uitpakt, denk je aanvankelijk nog deze postmetal/doom al tig keer te hebben gehoord, maar wanneer zanger B zich in de strijd gooit, wordt het pas écht spannend daar je de emotionele beladenheid in zijn (soms al eens theatraal uitpakkende) stem, die het gewicht van de aarde lijkt te dragen, heel goed voelt. De man draagt de gevarieerde en spannende muziek als geen ander met zijn schreeuwende en (semi-)heldere vocalen die de druk van het menselijk bestaan, de zoektocht van de man naar zijn lot en het eeuwige streven naar verlichting uitroepen. In “The shimmering darkness” drukt de zanger zijn stempel op een overtuigende proclamerende manier op het spannende muzikale verhaal.

De dynamische ritmesectie bestaande uit drummer J en bassist R leidt het geheel in goede banen zodat gitaartandem L en P zonder kopzorgen een elektrisch geladen riffstorm kan etaleren. Het gitaarwerk schippert trouwens heen en weer tussen massieve riffpartijen die tektonische krachten evenaren en meer hartverscheurende ingetogen melodieën. Het opruiende tempo dat afsluiter “Shore of knowledge” inzet, doet roots in de hardcore-scene vermoeden, een gegeven dat we wel vaker terugzien bij postmetalen doombands, maar ik kan deze aanname niet staven. De bandnaam, het artwork en logo ademen ook een rituele ondertoon uit zonder dat dit muzikaal weliswaar tot uiting komt.

Ondanks het feit dat de lange nummers soms al eens wat langdradig uitpakken, is dit “…Of fathomless depths” voorts een prima release die uitnodigt om het voorgaande materiaal van Moribund Mantras ook eens onder de loep te nemen. Wederom een sterke zet van Argento Records!

JOKKE: 82/100

Moribund Mantras – …Of fathomless depths (Argento Records 2023)
1. Intro
2. Sinking – Floating
3. The shimmering darkness
4. Interlude
5. Shore of knowledge