Muzikant V. V. passeerde al enkele keren onze kritische pen, maar van de releases van zijn bands Valosta Varjoon (“Das Flammenmeer” en “Oberpfälzer Wald“) en Nachtig (“Der stille Wald” en “Nachtig“) zijn we nog niet ondersteboven geweest. “Waarom dan ook Cosmic Burial, zijn derde geesteskind, ondergaan?”, hoor ik u denken. Wel omdat de bandnaam mij ergens triggerde. Bovendien heeft Cosmic Burial maar beperkt met de black metal van zijn andere bands en labelgenoten te maken, daar V.V. middels dit project atmosferische ambientmuziek voor dromers en sterrenkijkers poogt te maken (dat maakt het sneeuwbolachtige tafereel op het coverartwork alvast duidelijk). En dat doet hij al twee tapes en één langspeler lang. Het massieve, op 76 minuten aftikkende debuut “Impakt” krijgt één jaar later reeds opvolging met dit “…To the past” dat compacter is qua speelduur, hoewel er in een dikke drie kwartier “slechts” vier langgerekte composities volgen.

Deze songs zijn bovendien nog steeds volledig instrumentaal waardoor ze stilistisch wel héél erg richting postrock neigen. De blackmetalinvloeden schemeren slechts lichtjes door in de glinsterende toetsen en gitaarmelodieën en nergens schakelen de drums over op de lichtsnelheden die de stargazers doorgaans van de shoegazers onderscheiden. Emotioneel gezien worden we in elke song wel ergens door geraakt met als hoogtepunt de albumopener “Alpha Centauri A“. Dat kan een kippenvelopwekkende toetsenpartij zijn of een majestueus akkoordenschema, maar we snappen dat dit voor velen ook als te zeemzoet kan overkomen. Indien je echter bands als Midnight Odyssey, Lustre of Alcest kunt smaken, moet je je ook eens door Cosmic Burial laten verleiden.

Kortom, “…To the past” is de eerste release van V.V. die bij ondergetekende vanuit de weidse kosmos in goede aarde valt. Ideale soundtrack om bij weg te dromen of als sfeerscheppende achtergrondmuziek te gebruiken.

JOKKE: 80/100

Cosmic Burial – …To the past (Purity Through Fire 2021)
1. Alpha Centauri A
2. Alpha Bootis
3. Alpha Carinae
4. Alpha Canis Majoris