Osman Ramadanović hoort ontegensprekelijk thuis in het rijtje Swartadauþuz, Déhà, Maurice De Jong en Lord Valtgryftåke en ongetwijfeld lopen er nog meerdere onrustige blackmetalmuzikanten op deze aardkloot rond die een onstilbare honger naar nieuwe bands en projecten hebben en 7 op 7, 24 op 24 lijken bezig te zijn met het componeren en inspelen van nieuwe muziek. En dan vergeten we nog dat O. in zijn kostbare vrije tijd onder de noemer Ainul Iblis heel wat artwork aflevert voor menig band. Deze hypercreatieve en multi-instrumentalistische Bosnische geest moet zo wat dé spilfiguur in de Black Plague Circle zijn en levert dit jaar, na eerdere releases met Hagorun, Lustblood, Pissmoon en Shadow Dungeon, nu ook de derde full-length van zijn éénmansproject Obskuritatem af. En dat werd geen haastklus want “Arogantni nihilizam” is een massieve plaat van maar liefst 70 minuten geworden, een gegeven dat we de laatste jaren nog amper tegenkwamen en indruist tegen de korte aandachtspanne van veel jongere muziekliefhebbers.

Arogantni nihilizam” is allesbehalve een hapklare brok feel good-muziek en is een werkstuk dat heel wat luisterbeurten vraagt alvorens je terdege begrijpt wat er allemaal gebeurt. Het is telkens weer een ware beproeving voor al je sensoren en zintuigen en één die littekens achterlaat op lichaam en geest. Het is tevens een smeltkroes aan invloeden van verschillende tijdperken. Het staat buiten kijf dat O. nog steeds erg geïnspireerd is door de Les Légions Noires, met name een band als Mütiilation, hoewel Obskuritatem’s sound voller en gelaagder is. De muzikant brengt een ode aan deze Franse band in de vorm van een cover van diens “Destroy your life for Satan” van de “Majestas leprosus“-plaat. Een andere band die een hommage krijgt is het Duitse Nargaroth wiens “Possessed by black fucking metal” een nieuwe interpretatie krijgt. Het is niet de eerste keer dat deze – door velen verguisde – band door O. geëerd wordt getuige de “Karmageddon“-cover die hij reeds met Shadow Dungeon bracht.

O’s songwritingvaardigheden blijven zich duidelijk verder ontwikkelen evenals zijn muzikale capaciteiten. Zo weten de vele dubbele gitaarpartijen écht te overtuigen, worden er verschillende lagen in het Obskuritatem-geluid opgenomen en synthesizers geïntegreerd en zit er meer variatie in de riffstijlen. Doorheen sommige solo’s waait al eens een “De mysteriis dom sathanas“-vibe zeker wanneer de vocalen dan ook nog eens een helder gezongen religieuze wending aannemen. Eén van de meest opvallende leads komt voorbij in “(De)generacija propasti” en is van de hand van Lugubrum’s Midgaars. Het levert een hardnekkige bruine plek op die er niet meer uitgaat. Voor de dissonanten en atonale stukken dienen we dan waarschijnlijk weer een band als Deathspell Omega verantwoordelijk te houden. Een a-typisch en uit allerhande verwrongen elementen opgetrokken nummer als “Crna rupa” doet koude rillingen over je gehele lijf lopen. Ook het onverschrokken drumwerk en de vele tempowisselingen en onverwachte wendingen die we in de andere songs horen, getuigen van O’s ingenieuze kijk op het construeren van beklijvende blackmetalcomposities. De productie is nog steeds rauw en dodelijk, maar wel wat “properder” dan wat Obskuritatem in zijn begindagen liet horen.

I’m possessed by black fucking metal” horen we O. meermaals screamen als de 70 minuten er bijna opzitten. Een statement dat geen verdere verduidelijking vraagt. “Arogantni nihilizam” viert de komst van de dood maar ook het tienjarig bestaan van Obskuritatem en is een briljant staaltje pure Bosnische duisternis, ééntje dat de tweede langspeler “Hronika iz mraka” op alle vlakken overtreft en je een dik uur lang onderdompelt in nihilistische herrie en moorddadige haat. Certum est nihil!

JOKKE: 85/100

Obskuritatem – Arogantni nihilizam (Black Gangrene Productions 2022)
1. Arogantni nihilizam
2. Breme crnih dana
3. Sanjao sam da sam živ
4. (De)generacija propasti
5. Vijore se zastave srama
6. Destroy your life for Satan (Mütiilation cover)
7. Crna rupa
8. Dok sve ne pocrni
9. Apoteoza smrti
10. Kraj
11. Possessed by black fucking metal (Nargaroth cover)