Zowel Kastijder als Gärgäntuäh wisten ons al uitermate hard te bekoren met hun voorgaande releases waardoor we een gat in de lucht sprongen toen een heuse split tussen beide Nederlandse blackmetalbands van de oude stempel dankzij New Era Productions op onze deurmat plofte.

Gärgäntuäh kreeg de eer om de spits af te bijten en doopte het geheel van diens vier nummers “Föltrit“, goed voor een klein half uur aan traditionele black metal met heidense inval. Wanneer “Foltering der schimmen“, een acht minuten durende brok beklijvend zwartmetaal, na een folky intro losbarst, wordt duidelijk dat de heren niet gelogen hebben toen ze in ons gesprek van een tijdje terug aangaven dat hun nieuwste werk wat meer up-tempo zou zijn. Ook al wordt er bijwijlen serieus van jetje gegeven, een folk-achtige melodielijn blijft doorheen de zwartgeblakerde folteringen schemeringen net als heldere epische gezangen die zo van een plaat als “Frost” geplukt zouden kunnen zijn. “Galgedea” trekt zo waar nog harder van leer, maar ook deze compositie is met allerhande melodieuze elementen zoals heldere vocalen, bezwerende cleane gitaarlijntjes en subtiel toetsenspel doorspekt wat van het nummer een vrij mesmeriserende aangelegenheid maakt wanneer de drums repetitief doorratelen. “Doodschwensch” vertoont in onze optiek best enkele progressieve en hallucinogene trekjes, wederom refererende naar de eerste EP en twee langspelers van Enslaved, maar ook wel naar een album als “Monumension” of zelfs het meest recente werk van deze Noorse progressieve vikings. Acht minuten lang nemen Forgotten en Unknown ons mee op een duistere tocht die allerhande spannende wendingen, betoverende taferelen en verborgen geheimen blootlegt. In dit enigmatische epos is aan het einde ook een korte rol voor dungeon synth weggelegd die haast naadloos overgaat in het uit heidense elementen en ambient opgetrokken outro “Als de stilte fluistert“, waarin de oerkrachten en -mystiek die opgewekt worden tijdens het vereeuwigen van Gärgäntuäh-muziek duidelijk hoor- en voelbaar zijn.

Reinigend vuur“, de kant die Kastijder voor zijn rekening neemt, kwam hier enkele maanden geleden reeds aan bod toen deze EP als promotape verspreid werd. Ik gaf toen aan het enigszins jammer te vinden dat de keyboards die de self-titled demo uit 2021 tekenden, deze keer grotendeels achterwege bleven. Ondertussen hebben we ons daarover gezet en kunnen we nog meegeven dat het duo Imperiosus (zang, snaren en toetsen) en Wolfram (slagwerk) op een nummer als “Bloedvaandel” ook wel de nodige folky insteek laat horen (zo moet ik meermaals aan het oude Kampfar-materiaal denken, eerder dan het vroege werk van Gehenna of Dimmu Borgir). “Oordeel in reinigend vuur” is wat gematigder van tempo, hoewel het nummer rockt als een tiet en diens melodieën best catchy te noemen zijn. “Doodshoofd herrezen” is de meest opzwepende song met opnieuw enkele pakkende leads en folky subtiliteiten. “Mars van de kastijder” knipoogt nog wel tot op zekere hoogte naar Gehenna’s “First spell“, maar de toetsen blijven veel meer op de achtergrond. Elk van deze vier composities – de Kristallnacht cover bleef deze keer achterwege – bevat één of meerdere herkenbare melodielijnen waardoor elke song wel op één of andere manier blijft hangen.

Meesterlijke split waarbij de nieuw ingeslagen richting van Gärgäntuäh na debuut langspeler “Urmystik” (lees: wat meer up-tempo en hypnotiserend) verduiveld lekker smaakt. Kastijder klinkt meer gestript dan op de demo, maar ook in deze vorm weet de band het er erg goed vanaf te brengen. Geslaagde traditionele NLBM-combo!

JOKKE: 86/100 (Gärgäntuäh: 89/100; Kastijder: 83/100)

Gärgäntuäh/Kastijder – Föltrit/Reinigend vuur (New Era Productions 2022)
1. Gärgäntuäh – Foltering der schimmen
2. Gärgäntuäh – Galgedea
3. Gärgäntuäh – Doodschwensch
4. Gärgäntuäh – Als de stilte fluistert
5. Kastijder – Bloedvaandel
6. Kastijder – Oordeel in reinigend vuur
7. Kastijder – Doodshoofd herrezen
8. Kastijder – Mars van de kastijder