Op vlak van IJslandse black metal startte 2023 sterk met Vosbúð’s impressionante tweede langspeler “Heklugjá“. De maand maart heeft dan weer het volwaardige debuut “Of existential distortion” van Úlfúð (IJslands voor ‘vijandigheid’) in de aanbieding. Dit vijfkoppige gezelschap met in zijn gelederen huidige, ex- en liveleden van o.a. Draugsól, Nexion, Mannveira, Nathraal, Nyrst en Kaleikr werd in 2015 in Reykjavik boven het doopvont gehouden. In 2018 verscheen de eerste EP “First sermon” die in eigen beheer werd uitgebracht en de heren doken in 2020 de studio in om “Of existential darkness” te materialiseren waarna een pact werd gesloten met het Amerikaanse Dark Descent Records.

De extreme metalenklanken die het kwintet produceert kan je catalogiseren als black metal met een vleugje death metal zoals te horen in o.a. “Tears of terra” dat zowel qua riffs als drumbeat al eens naar Zweeds doodsmetaal ruikt. Dat de jongens weten hoe ze goede songs dienen te schrijven, bewijzen ze zo’n negen keer op “Of existential distortion“. Zowat elke compositie laat immers een mooie balans horen tussen een betoverende atmosfeer, beklijvende melodielijnen en agressief forsbolgerol en ook met de vele tempowisselingen en dynamiek zit het snor. Tevens mag er tussen de dreigende klanken van opener “Where strange lights dance” en afsluiter “Leviathan dreams” (mijn persoonlijke favoriet) ook al eens een epische noot vloeien, wat zich meestal uit via pakkende gitaarleads, al dan niet met een folky ondertoon zoals in “Gods left behind“. De mooiste voorbeelden hoor je in het acht en een halve minuut durende “An elegy to a paradise out of reach” (wat een beklijvend epos jongens!), het wat kalmere “Questions” en het dynamische “Mockery theatre“.

Frontman Breki Danielsen Imsland beschikt over een prima stel stembanden die zowel black- als deathmetalregionen verkennen en al eens over de rooie durven gaan, en op tijd en stond wordt de zanger bijgestaan door de backing vocalen van bassist Hannar Sindri Grétarsson die, naar ik vermoed, de spaarzame heldere zang in “Gods left behind” voor zijn rekening neemt. “Of existential distortion” kreeg een moderne productie aangemeten waarin elk instrument een hoorbaar eigen plaats in de mix toebedeeld kreeg. Het gitaargeluid is misschien een tikkeltje aan de droge kant maar de drums klinken gelukkig niet te vlak.

Zo baanbrekend als Svartidauði’s “Flesh cathedral” of Misþyrming’s debuut is “Of existential distortion” niet, maar toch levert Úlfúð met deze plaat een mooie bijdrage aan het reeds rijk gevulde IJslandse blackmetalarchief.

JOKKE: 81/100

Úlfúð – Of existential distortion (Dark Descent Records 2023)
1. Where strange lights dance
2. Tears of terra
3. Mockery theatre
4. Faceless
5. Gods left behind
6. Questions
7. An elegy to a paradise out of reach
8. Leviathan dreams